Kalcifikacija prijeka potreba, kisela zemljišta “vape” za krečnjakom /VIDEO/

Posljednja dekada januara mjeseca vrijeme je koje bi prethodnih godina poljoprivrednici provodili na stručnim savjetovanjima i predavanjima uoči zanavljanja novog proizvodnog ciklusa.

Ove godine, bar za sada ovakvih skupova nema, ali ratari intenzivno obilaze poljoprivredne apoteke i raspituju se za cijene sjetvenih repromaterijala i đubriva. Ostale su kažu na prošlogodišnjem nivou, pa dodatnog izlaganja troškovima na proljeće u sjetvi kako očekuju ne bi trebalo biti.

I dok kuju planove proljećne sjetve obilaze ratari parcele pod zasijanim strnim žitima. Bilo je snijega i mraza, pa stanje biljaka za sada obećava. Važno je kažu da, kada dođe vrijeme prve prihrane usjeva , obaviti je kvalitetno.

Uz potpunu agrotehniku uspjeh u proizvodnji je izvijestan i u ne tako dobrim godinama za poljoprivredu. Ipak sve neophodne mjere zahtijevaju vrijeme i ulaganja, a jedna od presudnih koja može značajno uticati i na rezultat je analiza ili utvrđivanje “krvne slike” zemljišta.

Ugovor za kalcifikaciju prošle godine  važio je za izvoz 7.000 kubika krečnjaka na oranične površine, a u bijeljinskom Agrarnom fondu zaprimili su zahtjeve poljoprivrednika za oko 10.000 kubika. U Agrarnom fondu su donijeli odluku da prihvate sve zahtjeve, analiza pH vrijednosti zemljišta urađena je svima u Institutu za vode. Oni kojima kalcifikacija nije urađena prošle godine,a podnijeli su zahtjev, biće u vrhu prioriteta ove godine.

Kalcifikacija je agrotehnička mera kojom se popravlja pH nivo zemljišta, a na oranicama Semberije je uzimajući u obzir kiselost zemljišta čini se prijeko potrebna, međutim kalcifikacija većih površina poprilično košta ratare.

Rezultat analiza zemljišta najbolji je nalaz i pokazatelj u vrijeme proljetne sjetve jarih kultura.

Pšenica koja je prošle godine požnjevena u domaćim atarima završila je uglavnom u izvozu na tržištu Italije i Hrvatske. Oni koji se intenzivno bave ratarstvom svake godine računaju koja im se kultura najviše isplatila, pa to obično bude i parametar pri zasnivanju nove proizvodnje.

Gledajući otkupnu cijenu i stalnu potražnju, čini se da oni koji proizvode soju u minusu ne mogu biti. Ipak ova kultura u odnsou na druge ratarske zahtijeva više ulaganja u zaštitu, pa iako se uzgaja na većim površinama posljednjih godina, nije to nivo kojem se teži u budućnosti.

Očekuje se i objavljivanje ovogodišnjeg Pravilnika za podsticaje. Ratari očekuju da će podsticaji koji sleduju njima ostati na prošlogodišnjem nivou, uzimajući u obzir činjenicu da je agrarni budžet i ove godine 75 miliona.

Kako je ranije saopšteno, Pravilnik bi trebalo da ugleda svjetlost dana najkasnije početkom februara mjeseca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *