Briga o zdravlju grla na farmama tokom zimskih mjeseci /VIDEO/

Veterinarske službe obilaze farme u RS i pregledaju stoku da bi na vrijeme bili spriječeni pojava i širenje bolesti stoke.

Veterinarska služba dobro je razvijena, a posljednjih godina sve više se stavlja akcenat na edukaciju o značaju prevencije bolesti i sprečavanju pojave problema na farmama koji domaćine znaju odvesti u velike ekonomske gubitke. Da je prevencija ključ uspjeha znaju i ozbiljni farmeri, pa iskustvom i uz savjete struke unapređuju proizvodnju brinući o očuvanju zdravlja grla.

Tokom zimskih mjeseci važno je brinuti o zdravlju grla (krupne stoke i sitnih preživara). Sve počinje kažu stručnjaci od kvalitetne ishrane, uslova držanja stoke i adekvatno opremljenih objekata za smještaj grla, te održavanja higijene na farmama.Ako je veterinar često na farmama, stanje nije dobro, složni su u stavu farmeri i veterinari.

Dok se u Semberiji farmeri sa jakom zimom i mrazem ne bore, u nekim krajevima zima je već pokazala svoje zube, pa je briga stočarima veća. I za životinje, kao i za ljude važi nepisano pravilo da mogu oboljeti od sezonskih bolesti.  Ni životinjama ne prijaju nagle vremenske oscilacije.Na farme tovne junadi najčešće se zna useliti bolest koja izaziva upalu pluća kod junadi, koja je kažu veterinari epidemijskog tipa.

Osjetljiva i skupa proizvodnja mlijeka za dobar rezultat konstantno, a naročito tokom zime zahtijeva ulaganja u kvalitetniju ishranu muznih grla.

Oni koji akcenat nisu stavili na kvalitetnu ishranu suočavaju se sa problermima, kod muznih grla najčešće se determinišu bolesti koje se vezuju za metaboličke poremećaje.

Uzgajivači svinja u Semberiji sve veću pažnju poklanjaju izgradnji savremenih objekata za smještaj svinja, u kojima je sve pod konac, od sistema ishrane do higijene i tu su pokazalo sem problemi kada je u pitanju zdravlje životinja veoma rijetki.

Krmače prasilje dobro podnose zimske uslove na farmama.

Republike Srpska je početkom januara prošle godine ukinula preventivnu vakcinaciju protiv klasične kuge svinja. Više od godinu dana kasnije na svinjogojskim farmama bez veterinarskog nadzora u ovom smislu, problema nije bilo.

Tamo gdje su rasprostranjeni pašnjaci, uglavnom u planinskim predjelima, intenzivno se na imanjima domaćini bave ovčarstvom i kozarstvom. Tokom zime, ishrana sitnih preživara oslanjena je u najvećoj mjeri na ljetos osušeno i uskladišteno sijeno.  Kako se u vrijeme dok najviše borave u stajama i torovima ne bi pojavili zdravstveni problemi kod grla, treba pažnju obratiti na parazite, ali i sprečavanje pojave drugih bolesti.

Da je stanje zdravlja grla na farmama na zadovoljavajućem nivou u Semberiji svjedoči podatak da su veterinari više posvećeni reprodukciji muznih krava.

Nova godina nije donijela promjene na cjenovniku veterinarskih usluga, cijene se ne mijenjaju već godinama, a s obzirom da je sve veći broj privatnih veterinarskih ambulanti, u trci za konkurentnost bitno je stručno i kvalitetno obaviti veterinarski posao kada god zatreba.

Veterinarske usluge nisu skupe uzimajući u obzir da su po pozivu spremni da izađu na teren, kažu poljoprivrednici.

Veterinari znanje i iskustvo imaju, međutim Veterinarskoj službi u našoj zemlji u odnosu na njihove kolege u evropskim zemljama još uvijek nedostaje efikasnija oprema.

Kako bi olakšali dijagnostiku i liječenje životinja u ovoj veterinarskoj ambulanti prošle godine su nabavili biohemijski analizator, kojim se određuje biohemijski status krvi kod životinja.

Savremenija tehnologija još uvijek je veoma skupa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *