Pad potražnje – krompir, luk i kupus teško će do kupca u januaru /VIDEO/

Krompir, ozimi kupus, ali i druge uskladištene korjenašice, sudeći po potražnji na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci, teško će u januaru do kupca.

Uprkos cijenama, koje su kažu proizvođači ispod svake računice, povrće gotovo da niko ne kupuje. Epidemiološka situacija obustavila je organizaciju masovnih proslava, pa su i gubici u poslovanju poljoprivrednika sasvim izvjesni. Kako kažu semberski povrtari, tokom 2020.-e veća je potražnja bila za citrusima nego za domaćim povrćem.

Uvidjevši da je na otvorenom tržištu teško do pazara na krompiru, mnogi su spas potražili u organizovanom plasmanu, pa su preko lokalnih zadruga plasirali značajnu količinu ovog povrća prerađivačima.

Tokom prošle godine na imanju Lazića u Golom Brdu pokrenuti su i prerađivački pogoni. Prerađeno je oko 1.500 tona povrća kako iz vlastite proizvodnje tako i od poljoprivrednih proizvođača. U nezavidnim tržišnim prilikama, povrtari šansu vide u plasmanu povrća u preradu, pa će i Lazići ove godine gro svoje proizvodnje povrća preraditi u vlastitim pogonima.

Da u poljoprivredi nije lako, svjedoči i podatak da se mladi sve teže opredjeljuju za ovaj posao i ostanak na selu. Svemu kumuje negativna računica, nakon što se uloži novac i kvalitetno proizvede, teško je do pozitivne nule.

Sistem trgovine se značajno promijenio. Nekada su se u ovo doba godine kupus i krompir kupovali na veliko, danas je slika na mjestima ponude i potražnje sasvim drugačija. Sve se više kupuje na komad i uglavnom u velikim trgovinskim lancima, dok pijace uprkos ponudi ostaju bez kupaca.

Lazići na oko 30 hektara otvorenog i plasteničkog prostora proizvode povrće. U plastenicima  gdje je instalisan sistem grijanja proizvodnja je aktivna skoro tokom cijele godine.

Ipak, troškovi grijanja rastu, a isplativost proizvodnje ranog povrća sve manja, pa je i proizvodnja rasada za sada na čekanju, kako bi se došlo do konkurentnosti na otvorenom tržištu u utakmici sa robom iz uvoza.

Prerađivački kapaciteti na imanju Lazića bili su uključeni i u interventnu mjeru otkupa povrća, pa ovih dana očekuju i podsticaje za otkupljeno voće i povrće.

Lazić je stava, da je svaka subvencija dobro došla kako bi se sigurnije ušlo u zanavljenje ovogodišnjeg proizvodnog ciklusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *