Vučić očekuje da Kristijan Šmit bude nepristrasan /VIDEO/

Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije. Vučić je iskazao stav da bi narodi u BiH trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane.Izrazio je uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Na pitanje da li je bilo riječi o radu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, Vučić je rekao da nije, niti se on time bavi, te da je to pitanje za srpskog člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika.

“To su njihove odluke. Mi smo se bavili ulogom Srbije i Dejtonskim sporazumom. Onome na šta mi imamo pravo, našom analizom i našim sagledavanjem situacije”, rekao je Vučić. Podsjetio je da će u nedjelju, ponovo razgovarati sa Dodikom, te da će Republika Srpska uvijek imati podršku Srbije.

Šmit je naveo da je funkcionalnost BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama. On je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je faktor stabilnosti na Balkanu moćna Srbija i da se moraju poštovati Srbi i slušati njihovo mišljenje ako se želi mir i stabilnost u BiH i na Balkanu. Podsjetivši da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tražio od Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika BiH, da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bude smijenjen i uhapšen, Vulin je za TV Hepi  istakao da je veoma važno što niko nije poslušao tu budalaštinu i glupost.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nije razgovarao sa Kristijanom Šmitom u Istočnom Sarajevu, te da je pisanje federalnih medija spekulacija i neopjevana laž.

– Moj stav ostaje isti. S kim god i kad god bude Šmit razgovarao, dvije stvari su važne. Ne pričam o njemu kao ličnosti, ne pričam o njemu kao eventualno visokom predstavniku. On nije visoki predstavnik, nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti. Za mene ostaje takav i nema potrebe da se mi sastajemo,  istakao je Dodik.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *