Vrijednost magistralnog gasovoda od Bijeljine do Banjaluke oko 125 miliona evra /VIDEO/

Magistralni gasovod kroz Republiku Srpsku bi iz Srbije preko Bijeljine, Doboja, Banjaluke do Prijedora i Novog Grada trebalo da bude završen u narednih pet godina, najavljeno je danas nakon potpisivanja Sporazuma o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Srbije u Banjaluci.

O načinima finansiranja biće govora narednih mjeseci, a sporazum bi trebalo da dobije saglasnost Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH.

Objašnjeno je da će, u skladu s Trećim energetskim paketom EU svi gasovodi biti dvosmjerni, što znači da će biti omogućeno spajanje na druge gasovodne projekte u regionu, poput Južne konekcije koji konkuriše Gaspromovom gasovodu koji gas vodi iz Rusije. Gasovod će pratiti rutu autoputa ka Bijeljini, gdje će biti interkonekcija sa gasovodom iz Srbije.

Sagovornici su se složili da će se gasom trgovati na komercijalnoj osnovi, i da će se nabavljati najpovoljniji i najjeftiniji gas. Što se tiče skladištenja, objašnjeno je da RS sada nema mogućnosti da izgradi takav objekat, ali je Bajatović rekao da je Srbija gas spreman da pomogne RS i FBiH da se skladišti njihov gas u Srbiji, kako bi se postigla bolja cijena.

Ovaj projekat je do sada išao sporo, dozvola je dobijena još 2002. godine, ali sada je kažu povoljno vrijeme da se projekat konačno realizuje.

Zelena agenda EU znači da će gas dobiti veći udio u energetskom snabdijevanju ako se želi izbaciti prljavi energetski izvori poput uglja i drugih fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *