Šmit se sastao sa Komšićem i Džaferovićem; Dodik nije prisustvovao sastanku /VIDEO/

Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik u BiH rekao je nakon sastanka sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, i Šefikom Džaferovićem, bošnjačkim članom, da u BiH nije došao da bi gledao šta se dešava i čekao.

“Ovdje sam da budem aktivan i budite uvjereni da ću to i biti”, poručio je Šmit .

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik nije, kako je i ranije najavio, prisustvovao današnjem sastanku, uz obrazloženje da Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN. Dodik je u izjavi RTRS-u rekao da se ovo što se dešava u BiH sa nelegalnim i nelegitimnim izborom novog visokog predstavnika može nazvati okupacijom.

Šmit je izrazio žaljenje što danas nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva, ali je dodao da će nastaviti da radi sa svima i da je uvjeren da će doći do konstruktivnog dijaloga.

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, rekao je da je Milorad Dodik, srpski član, napravio veliku grešku što nije prisutvovao današnjem sastanku.

Situacija u BiH ne može i neće biti održiva na duži period, ali je bitno da se ne dozvoli bilo kakva vrsta eskalacije, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenio je da je funkcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostatak prošlosti. Grlić Radman je za njemački “Frankfurter algemajne cajtung” rekao da je funkcija visokog predstavnika relikt iz neposrednog poslijeratnog perioda, a da danas predstavlja manifestaciju deficita demokratije u političkom životu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *