Protestna poruka radnika – plate kasne, ugrožena egzistencija

Među zaposlenima u Gradskoj upravi Bijeljine kruži protestna poruka upućena najbližim saradnicima gradonačelnika Ljubiše Petrovića, u kojoj nezadovoljni radnici upozoravaju da im kasne plate i da im je egzistencija ugrožena.

U poruci ogorčeni radnici tvrde da u Gradskoj upravi Bijeljina nemaju gdje da sjede jer se svakodnevno dovode novi ljudi, te da je trenutno “više od 200 novozaposlenih po raznim osnovama”.

U protestnoj poruci zaposlenih u Gradskoj upravi Bijeljine, datiranoj na 10. februar, navodi se da radnicima plata kasni 10 dana, a da je uplaćen regres i topli obrok.

“Naš novac je podijeljen raznim udruženjima, više i ne znamo čemu ta udruženja služe i kome prebacuju novac. Ugrožena nam je egzistencija. Ako neko ima pristup tom čovjeku, neka mu neko kaže da nam nije bitan ni opoziv niti bilo šta drugo, već samo da redovno dobijamo naše plate i da možemo da dočekamo penziju”, navode radnici Gradske uprave Bijeljina u protestnoj poruci.

U poruci radnici traže malo razumijevanja za njih i podsjećaju da je, prema izvještajima Poreske uprave i Odjeljenja za finansije, kao i navodima Izvještaja interne revizije o izvršenju budžeta grada Bijeljina za 2022. godinu, Petrović zaposlio više od 150 radnika u Gradsku upravu po osnovu ugovora na određeno vrijeme.

Gradonačelnik je ovim, kako je navedeno, direktno prekršio član 69 Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, prema kojem je imao pravo da na određeno vrijeme zaposli svega 34 radnika.

“Prema tim izvještajima, gradonačelnik Petrović jedan broj lica zaposlio je i po osnovu ugovora o djelu, što je, takođe, protivzakonito jer su ta lica angažovana na poslovima i zadacima za koje su u Gradskoj upravi već zaposleni radnici na neodređeno vrijeme”, navode radnici Gradske uprave u protestnom pismu.

Po ovim osnovama budžet grada Bijeljine u prošloj godini oštećen je za oko tri miliona KM, navode radnici Gradske uprave, uz napomenu da ne čudi što im kasne plate.

Protiv gradonačelnika za ova djela podnesene su i krivične prijave.

Referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića trebalo bi da bude održan 19. marta, nakon što je Skupština grada pokrenula njegov opoziv usvojivši inicijativu 25 odbornika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *