Politička situacija u BiH sve komplikovanija /VIDEO/

Zategnuti politički odnosi u BiH. Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović izjavio da nije dobro kada se vjerske zajednice mješaju u politiku, a da Srpska pravoslavna crkva to radi već dva vijeka, reagovao je i Milorad Dodik. Kaže da je Izetbegović posljednja osoba na svijetu koja bi smjela da govori o miješanju vjerskih zajednica u politički život. O političkim prilikama u BiH govorio je ovih dana i Kristijan Šmit. On kaže da se hrvatski dio stanovništva, osjeća nedovoljno predstavljenim u “komplikovanim državnim strukturama”, te da je Željko Komšić hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali da su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati.

Na pitanje Srne da prokomentariiše izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj se okomio na Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bakir Izetbegović posljednja osoba na svijetu koja bi smjela da govori o miješanju vjerskih zajednica u politički život ako se zna da mu je i partija pokojnog babe, koju je naslijedio, praktično nastala u džamiji, i da se po džamijama regrutovalo i regrutuje članstvo.

O političkim prilikama u BiH govorio je ovih dana i Kristijan Šmit. On je na konferenciji u Njemačkoj ukazao na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u institucijama u Bosni i Hercegovini te istakao potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić pita čime su to članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović pomogli odlaskom na Bledski forum, gdje su samo glumili Predsjedništvo iako svi znaju da dva u BiH nisu isto što i tri. Podsjetimo, Komšić je na bledskom forumu iznio stav o multikulturalnoj BiH i bez konstitutivnosti.

Ova izjava izazvala je i oštra reagovanja. Univerzitetski profesor Radomir Lukić ocijenio je da stav hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da treba odustati od koncepta konstitutivnosti u BiH predstavlja njegovo združeno djelovanje sa Bošnjacima čiji je predstavnik u političkom i idejnom smislu.

Politički stavovi u BiH sve češće se iznose i na društvenim mrežama.

Potpredsjednik Republike Srpska Ramiz Salkić saopštio je na društvenim mrežama da oni koji neumorno zagovaraju mirni razlaz zapravo doprinose ukidanju entiteta. Na ovu izjavu Salkića reagovao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.Republika Srpska je u Dejtonu ugovorila i dala određne zajedničke nadležnosti BiH. Znači, ako je neko nekom nešto dao, Republika Srpska je dala BiH. Pa ako neko nešto bude vraćao, Srpska će vraćati od BiH. Ono što si stvarao možeš da ukidaš, a Republiku Srpsku nisi stvarao, od nje samo uzimaš platu! – istakao je Tegeltija u objavi na Tviteru.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *