Palmer ukazao da stvari u BiH treba rješavati konsenzusom /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji sastanak sa predstavnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom bio dobar, te dodao da je Palmer ukazao na potrebu partnerstva BiH i SAD.

Dodik je naglasio da je prva važna tema na sastanku bila obilježavanje 25 godina od Dejtona.

Dodik je istakao da u okviru obilježavanja treba usvojiti zajedničku izjavu Predsjedništva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Komisija za integraciju sa NATO neće biti formirana. Istakao je da posljedice NATO bombardovanja ostaju. Bombardovanje osiromašenim uranijumom ostavlja trajne posljedice na sve ljude u BiH. Činjenica jed a to u FBiH slavodobitno obilježavaju, a za srpski narod je to dan tuge – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer danas je članovima Predsjedništva BiH prenio podršku i apel da svi u BiH budu posvećeniji reformskom putu i budućnosti kako bi se zemlja što prije izgradila kao efikasna, ekonomski prosperitetna i stabilna za njene gradjane, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Šefik  Džaferović.

Jedna od tema svakako je bila i epidemija virusa korona.Dodik je komentarisao inicijativu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji traži da BiH donese odluku o priznanju samoproglašeno Kosovo.

Kako je naveo članovi Predsjedništva su se dogovorili da se 17. septembra održi redovna sjednica sa šest tema, a one se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za “mali Šengen”. Nakon te sjednice, biće održana vanredna sjednica koju zahtijeva Milorad Dodik, a nakon nje i vanredna sjednica koju zahtijeva Željko Komšić.

Podsjetimo, Dodik je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. Nešto prije toga je član Predsjedništva BiH Željko Komšić predao zahtjev za sjednicu na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *