Naučni skup o savremenim izazovima bezbjednosti /VIDEO/

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da militantni vehabijski pokret još ima živu infrastrukturu u BiH, te da je veoma bitno djelovanje radi sprečavanja eventualnih terorističkih napada i istakao da je u smislu prevencije Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske učinilo dosta.

“Vehabijska mreža promijenila je oblik svog djelovanja i sada su to nevladine organizacije koje se bave humanitarnim radom u kojem su zastupljeni borci odreda `El mudžahid`, čiji su pojedinci tokom proteklog rata počinili stravične zločine ritualnim odsijecanjem glava zarobljenim srpskim vojnicima”, rekao je Ćeranić danas novinarima u Banjaluci na 4. Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti”.

On je napomenuo da je u nadležnosti bezbjednosnih agencija na nivou BiH i policije da prate rad ovih organizacija.

Podsjetivši da su se u BiH dešavali teroristički napadi, Ćeranić je ocijenio da i dalje postoji takva mogućnost i ukazao na značaj preventivnog djelovanja kroz sajber bezbjednost i operativni rad na terenu.

“U BiH su se dešavali teroristički napadi i postoji nekoliko pravosudnih sudskih presuda kao što je napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, Policijsku stanicu u Bugojnu”, naveo je Ćeranić.

On je naglasio da je MUP Republike Srpske učinio dosta poteza i mjera jer od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku u Republici Srpskoj nije bilo terorističkih napada.

Ćeranić je rekao da su teroristički čin u BiH napravili zaluđenici idejama militantnog vehabijskog pokreta koji još ima živu svoju infrastrukturu u BiH, te ukazao da zaluđenike koji bi mogli da izvedu teroristički napad kontrolišu službe bezbjednosti na nivou BiH i u entitetima.

“Koliko god nas uvjeravali svjetski centri moći da `Islamska država` stoji iza terorističkog napada u Moskvi isto nas uvjeravaju da Kristijan Šmit stoji iza nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH sa dobrom namjerom. Ne treba vjerovati nijedno, ni drugo, jer postoje centri moći koji daju diktate”, ukazao je Ćeranić.

Kada je riječ o posljednjem terorističkom napadu u Moskvi, Ćeranić je naveo da tu postoji trougao između onoga što se naziva “Islamska država”, Ukrajine kao sigurne kuće za sve svjetske teroriste i svjetske finansijske elite koja daje naloge obavještajnim službama zapadnih zemalja.

“Napad ruske avijacije na Službu bezbjednosti Ukrajine daje nam odgovor na pitanje koga Ruska Federacija smatra odgovornim za teroristički napad u Moskvi”, ukazao je Ćeranić.

Govoreći o današnjem skupu, Ćeranić je naveo da je za učešće prijavljeno 86 učesnika iz šest zemalja – Srbije, Ruske Federacije, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, te iz BiH, odnosno Republike Srpske.

Istoričar Darina Grigorova, profesor na Sofijskom univerzitetu koji nosi ime Svetog Klimenta Ohridskog, smatra da je Rusija jedini faktor koji štiti Balkan od SAD i Turske.

“Turska će biti neutralna na Balkanu i Crnom moru zato što Rusija ima veoma dobre taktičke namjere”, rekla je Grigorova novinarima na ovom naučnom skupu.

Učesnik skupa Stevo Jaćimovski rekao je da se internet i društvene mreže danas koriste kao način za mijenjanje režima u zemljama bez ispaljenog metka.

“Ova tehnološka prednost danas se koristi od najmoćnijih zemalja s ciljem njihovih nametanja, mijenjanja režima i izazivanja nestabilnosti”, naveo je Jaćimovski.

Teme 4. Međunarodnog naučnog skupa “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti”, koji se održava na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, su, između ostalih, borci iz Srbije i BiH na stranim ratištima, obojene revolucije i državni udari kao savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti, sukob Izraela i Hamasa i implikacije po esencijalnu strukturu bliskoistočnog regionalnog bezbjednosnog kompleksa, društvene mreže, socijalna sigurnost.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *