Minić: Zaštititi domaću proizvodnju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da zaštita domaće proizvodnje podrazumijeva uređenje sistema poljoprivrede u Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

“Zaštita domaće proizvodnje je da uredimo sistem i napravimo regularnu priču koja će imati cilj da podsticaj dobiju poljoprivredni proizvođači koji zaista imaju domaći proizvod i koji će ga preraditi i priča koja je nadgradnja ovog kada je u pitanju inspektorat i sve ono što treba da se radi na svim graničnim prelazima, da bi se zaštitila domaća proizvodnja”, istakao je Minić.

On je rekao da je FBiH partner Republici Srpskoj, tako da postoji želja za što boljom saradnjom i usklađivanjem propisa kako bi se svim poljoprivrednim proizvođačima omogućile sve pogodnosti koje mogu da imaju u okviru zakonskih propisa.

Nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekononmskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcom i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem u Sarajevu, Minić je rekao da će biti ispoštovana sva dinamika koja je propisana evropskim zakonodavstvom.

“Kada je u pitanju IPARD struktura, Košarac nam je obećao da će biti primjenjena najbolja praksa iz okruženja, da će putem entitetskih agencija za plaćanja, što prije ući u tu priču”, naveo je Minić.

On je izrazio zadovoljstvo razgovorom o obilježavanju životinja i sprečavanju zaraznih bolesti u BiH i Republici Srpskoj.

“Sve ono što podrazumijeva promet živih životinja unutar BiH je predmet žestoke zloupotrebe, jer nemamo mogućnost da vršimo kontrolu, usaglašavanje markica”, istakao je Minić i dodao da su dogovoreni značajni koraci.

Prema njegovim riječima, sve ovo zajedno čini zaštitu domaće proizvodnje.

Hrnjić je rekao da su svi u BiH opredijeljeni da rade zajedno kako bi se ispunili evropski uslovi vezani za poljoprivredu i prehrambenu industriju, kako bi pokazala opredijeljenost za otvaranje pregovora sa EU.

“U dva poglavlja smo dobro usaglašeni, oko jednog imamo dosta otvorenih pitanja, o čemu ćemo razgovarati u narednom periodu”, rekao je Hrnjić i dodao da je popis poljoprivrede u BiH značajna tema koja će dati smjernice u kojem smjeru treba da se kreće ovaj sektor.

Prema njegovim riječima, FBiH je izdvojila više od sedam miliona KM za popis poljoprivrede.

Kada je riječ o IPARD strukturi, Hrnjić je naveo da se 10 godina nije ništa radilo, te da su danas potpuno opredijeljeni da se radi po tom pitanju kako bi se moglo pristupiti sredstvima iz EU fondova, odnosno kako bi ih poljoprivrednici iz oba entiteta mogli koristiti, jer je riječ o skoro milijardu evra koji su na raspolaganju.

“Učinićemo sve da se pokušamo usaglasiti, da naši poljoprivrednici dođu u situaciju da mogu koristiti sredstva iz tih fondova”, rekao je on i dodao da su sada ona dostupna poljoprivrednicima iz pet zemalja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *