Danas je Velika srijeda, osuda Isusa Hrista na smrt raspećem

Pravoslavne crkve i vjernici danas obilježavaju Veliku Srijedu, jedan od najznačajnijih dana u Nedjelji stradanja. Prema predanju, na današnji dan jevrejska skupština Sinedrion osudila je Isusa Hrista na smrt raspećem. Velika Srijeda je i dan strogog posta.

Sve pravoslavne crkve i vjernici obilježavaju danas Veliku Srijedu, jedan od najznačajnijih dana u Nedjelji stradanja, kada je, prema predanju, jevrejska skupština Sinedrion osudila Isusa Hrista na smrt raspećem.

U Četvorojevanđelju je zapisano da je vijest o vaskrsenju Lazarevom “ozlobila prvosveštenike” koji su Isusa osudili kao lažnog proroka i lažnog spasitelja ljudskog roda.

Velika Srijeda je stoga i dan strogog posta za pravoslavne vjernike, a oni koji poštuju kanon Crkve, poste u srijedu i petak tokom cijele godine, u dane izricanja presude i smrti Hristove.

Prema predanju, Isus je na Lazarevu subotu u Vitaniji digao iz mrtvih Lazara Četvorodnevnog, počinivši posljednje čudo pred Nedjelju stradanja, smrt i Vaskresenje.

Isus Hristos je narednog dana, na Cvijeti, ušao u Jerusalim svečano i javno obznanivši svoju vjeru, svjestan stardanja koje mu predstoji.

U toku Stradalne nedjelje u pravoslavnim hramovima se obilježavaju i Veliki Četvrtak, uspomena na Posljednju ili Tajnu Večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, a potom Veliki petak i Velika Subota, dani Hristovog raspeća i smrti.

Kruna praznovanja je Vaskrs, koji će ove godine sve pravoslavne crkve obilježiti u nedjelju, 05. maja.

Taj praznik u kome je suština hrišćanske vjere sve pravoslavne crkve obilježavaju istovremeno ujedinjene u čuvanju pravoslavne dogme hrišćanstva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *