Gajić: Rana sjetva kukuruza nosi prednosti, ali i rizike

Ovogodišnji vremenski uslovi omogućili su veoma ranu proljećnu sjetvu u Semberiji, te je kukuruz, kao najzastupljenija ratarska kultura, sijan i u martu, što donosi prednosti, ali i rizike, rekla je Srni stručnjak u oblasti agrara Gordana Gajić.

“Prednosti ranog razvoja biljke utiče da kukuruz u kritičnim fazama rasta izbjegne visoku ljetnju temperaturu vazduha, koje nam u posljednje vrijeme sve više uzima danak, ali je tu i rizik zbog mogućih mrazeva i zahlađenja koja su nam postala česta pojava u aprilu, što nam se dogodilo prethodnih dana”, pojasnila je Gajićeva.

Ona je dodala da je sjetva kukuruza uglavnom završena i on se nalazi u fazi nicanja od pet do šest listova, u zavisnosti od vremena sjetve, ali su zahlađenje i kratkotrajni mraz na pojedinim parcelama izazvali prolazna oštećenja kukuruza, a negdje sigurno i trajna, što će rezultirati ponovnom sjetvom.

Prema njenim riječima, predstoji korektivno suzbijanje korova poslije nicanja usjeva, što je postao veliki izazov, a jedan od razloga za to je i što su se u novije vreme pojavili rezistentni korovi, otporni na herbicide, kao što su sirak ili divlji kukuruz, kako ga najčešće zovu.

Gajićeva je navela da prvo treba iskoristiti sve mjere koje dovode do smanjenja korova, pa tek onda pristupiti pravovremenoj hemijskoj zaštiti, a plodored je jedna od njih.

“Ako smo primorani da sijemo kukuruz na parcelama sa korovom, neophodno je birati ultra hibride koji su otporni na preparate na bazi cikloksidima, sa kojim uspješno možemo suzbiti sirak i ostale uskolisne korove”, rekla je Gajićeva.

Ona je istakla da je obavezna primjena herbicida poslije sjetve, a prije nicanja usjeva.

“Važno je i vreme tretiranja, odnosno da li je korov optimalnog rasta kada je najosetljiviji za suzbijenje ili je prerastao. Uz to moramo pratiti i porast kukuruza kako ne bi izazvali neko štetno djelovanje herbicida na biljku”, ukazala je Gajićeva.

Kada se ima na umu pridržavanje svih ovih činjenica, sigurno će biti dobar i čist usjev bez korova.

“Na tržištu imamo dobar izbor herbicida za ovu namjenu. Ukoliko bude bilo kakvih nedoumica potražite savjet kod agronoma kako bi se izabralo najbolje rješenje i postigli najbolji rezultati”, poručila je Gajićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *