Mektić tvrdi da je optužnica protiv njega puna laži, Tužilaštvo najavilo 140 dokaza i 31 svjedoka

Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH, danas je u Sudu BiH počelo suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i još trojici optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Osim Mektića, optužnica tereti i tadašnjeg šefa kabineta ministra Igora Golijanina, pomoćnika ministra Samira Agića i odgovorno lice i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo Edina Garapliju.

Optužnica ih tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin, Agić i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

Tužilac Vedrana Mijović je izjavila da će navode optužnice dokazivati saslušanjem 31 svjedoka i uvođenjem 140 materijalnih dokaza od kojih je većinu dobila iz Mektićevog kabineta.

Odgovarajući predsjedavajućem Sudskog vijeća Mirsadu Striki da li su razumjeli optužnicu, Mektić je potvrdio da jeste, dodajući da je optužnica puna neistina, laži i manipulacija.

Mektićev branilac, advokat Senka Nožica izjavila je da nije razumjela optužnicu, da ne vidi kome je i kako pribavljena protivpravna imovinska korist, te da ne može shvatiti kvalifikaciju krivičnog djela.

“Utrošak svih donacija se dobro kontroliše, a ja bih voljela da učestvujem u ozbiljnom predmetu korupcije na čemu insistira EU”, izjavila je Nožica.

Optuženi Agić je naveo da ne može da vjeruje koliko je optužnica bazirana na neistinama, a on se, između ostalog, tereti da je seksualno uznemiravao osobu koja je u Ministarstvu radila po ugovoru o djelu, kako bi dobila stalni posao.

U optužnici je navedeno da se to desilo u hotelu u Nikšiću, tokom dvodnevnog službenog putovanja u Crnu Goru, što je demantovala Agićev branilac, advokat Nina Kovačić, rekavši da je njen branjenik u Crnoj Gori bio samo jedan dan, te da uopšte nije prenoćio u Nikšiću.

Golijanin je kratko izjavio da je razumio navode optužnice, dok je njegov advokat Mirela Kanlić rekla da će dokazati da je optužnica neosnovana.

Garaplijin branilac Adna Dobojlić izjavila je da će pobiti sve navode optužnice kako svojim, tako i dokazima samog Tužilaštva.

“Niz je nezakonito prikupljenih dokaza, neke istražne radnje još nisu završene, nije bilo ni vještačenje vještaka finansijske struke, a ima i mnogo manjkavosti kroz činjenični opis”, rekla je Dobojlićeva.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. jun.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *