Banjac: Tražimo sastanak sa SNSD-om

Generalni sekretar DNS-a Darko Banjac rekao je da je Predsjedništvo te stranke na današnjoj sjednici odlučilo da traži sastanak sa SNSD-om jer još nije stiglo objašnjenje zašto je smijenjena ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, koja je njihov kadar.

Banjac je naveo da je ova stranka u stalnom kontaktu sa SNSD-om, te da bi sastanak trebalo da bude održan sljedeće sedmice.

“DNS je jedinstven i sve odluke treba da donesemo hladne glave”, rekao je Banjac novinarima u Banjaluci, gdje je u toku sjednica Predsjedništva DNS-a.

Banjac je naglasio da je u politici sve moguće, pa i to da napuste koaliciju.

Prema njegovim riječima, DNS-u nije prihvatljiva smjena nijednog kadra ove stranke, pa tako ni Rešićeve.

“Imamo redovno komunikaciju sa rukovodstvom SNSD-a, te iz tog razloga mogu tvrditi da će se sljedeće sedmice održati sastanak rukovodstava dvije partije”, rekao je Banjac.

On je dodao da će jedna od tema razgovora biti i razlog smjene Rešićeve, te da, za sada, osim nje nije smijenjen nijedan funkcioner DNS-a.

Na pitanje novinara ko će biti nasljednik Rešićeve, Banjac je rekao da će se nakon sastanka sa SNSD-om vidjeti u kom pravcu će to ići.

“To zavisi i od odluka koje će u narednih desetak dana donijeti rukovodstvo DNS-a o našem političkom putu, odnosno o koaliciji. U skladu sa tim ćemo vidjeti da li ćemo ili nećemo predložiti ministra uprave i lokalne samouprave”, rekao je Banjac.

Na pitanje da li je smjena Rešićeve politička odmazda zbog Prijedora, Banjac je rekao da to može tumačiti kako ko hoće.

“Politička scena Republike Srpske je jako burna, neko se nečemu raduje, neko tuguje, ali je suština da će DNS donositi svoje odluke, a opštinki i gradski odbori će postupti u skladu sa odlukama najviših organa stranke“, rekao je Banjac.

On je naveo da je Predsjedništvo DNS-a prošle sedmice donijelo odluku da opštinski i gradski odbori samostalno donose odluke o kandidaturi za načelnike i gradonačelnike, te da se nada da će ova partija u nekim opštinama postići sporazum sa koalicionim partnerima, prije svega sa SNSD-om i SP-om.

On je rekao da će na sastanku biti riječi i o tome s kim je moguće ići u koaliciju na lokalnom nivou.

“Ukoliko se postavi generalni stav da se od Trebinja do Krupe na Uni ne može biti u koaliciji sa opozicionim partijama, očekujemo i od koalcionih partnera, prije svega SNSD-a i SP-a, da ni oni ne budu u koalaiciji sa PDP-om i SDS-om, jer bi se tako pokazao nivo ozbiljnosti“, dodao je Banjac.

On je rekao da DNS u Prijedoru nema nikakav potpisan sporazum sa SDS-om.

Komentari: