„Forbs“ objavio spisak najtajanstvenijeg ruskog oružja

Američki list „Forbs“ pisao je o modernizaciji ruske flote, te je naveo da je podmornica klase „Borej-A“, jedno od najtajanstvenijeg oružja kojim raspolaže Ruska Federacija, a ujedno čini i sastavni dio „nuklearne trijade“.

U pitanju je, navodi list, podmornica koja je u stanju da sa sobom nosi 16 balističkih raketa, a prvo plovilo ove klase stavljena je u upotrebu 1. juna. Očekuje se da će u narednom periodu biti izgrađeno još šest podmornica ovog tipa.

„Forbs“ takođe navodi i da je ruska strategija – nasleđe već postojeće sovjetske, te da to sve ima i svoje pluseve i minuseve.

Pored već spomenute podmornice „Borej-A“, američki list navodi nuklearnu podmornicu za specijalne namjene „Belgorod“, koja je posle „Ajkule“ druga najveća na svijetu. Ona, između ostalog, ima na svom dnu mehanizam za spajanje sa drugim manjim podvodnim plovilima, što joj, između ostalog, omogućava i da vrši diverzione operacije kada je riječ o podvodnim komunikacionim kablovima.

Istovremeno, ova podmornica je naoružana sistemima „Posejdon“, raketa koja je dva puta veća od klasičnog balističkog projektila i ima neograničeni radijus dejstva.

Autor članka spominje i najavljeno porinjanje nuklearne podmornice tipa „Habarovsk“, što bi trebalo da predstavlja jedno od najvažnijih svjetskih događaja kada je riječ o ratnoj mornarici, budući da o toj podmornici nije poznato praktično ništa, sem da je, kao „Belgorod“, naoružana „Posejdonima“.

Sa druge strane, spominje se i podmornica tipa „Jasen“, koja važi za najtiše podvodno plovilo u ruskoj mornarici. Podmornica je opremljena sa tri tipa raketa – „Kalibar“, „Oniks“ i „Cirkon“.

(Sputnjik)

Komentari: