Koalicija odlučila da podrži miting “Srpska zove”

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da će rezolucija o Srebrenici dodatno usložniti situaciju u BiH i da je koalicija odlučila da podrži najavljeni miting “Srpska zove” u četvrtak, 18. aprila, u Banjaluci koji je podrška Republici Srpskoj i srpskom narodu.

Čubrilović je istakao da je ovo ozbiljan politički trenutak, navodeći da rezolucija, bez obzira što nije obavezujuća može samo da donese neprilike BiH.

On je naveo da se Republika Srpska susretala sa raznim neprilikama s obzirom na nastojanja jednog dijela međunarodne zajednice da je stavi mimo procesa.

Prema njegovim riječima, koalicija je odlučila da podrži miting “Srpska zove” i dogovorili su da pozovu sve građane da se odazovu.

On je dodao da to nije podrška političkim partijama, već Srpskoj i srpskom narodu.

Što se tiče Izbornog zakona, Čubrilović je naveo da je opredjeljenje da se ide sa prijedlogom, da ide na Narodnu skupštinu i poslije toga slijede dalji koraci.

BOSANSKI MUSLIMANI DALI AUTOGOL

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je elita bosanskih muslimana dala autogol pokrećući priču o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i da nakon ovoga neće više biti suživota u BiH.

“Nakon ovog akta Republika Srpska će raditi na svoj samostalnosti, jer više nećemo imati razloga da ostanemo u BiH. Ovim su razvalili kompletnu strukturu i djelovanje međunarodnog sektora politike u BiH i što više neće postojati”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

NA MITINGU ISKAZATI VOLjU SRPSKOG NARODA, REZOLUCIJA NEPRIHVATLjIVA

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je narodni miting, koji je zakazan za četvrtak 18. aprila, važan izraz volje srpskog naroda koji ne želi da mu se nametne kvalifikacija genocidnog, te naglasio da su Srbi ti koji su u prošlosti stradali za slobodu.

“Genocid je načinjen na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu nad Srbima, i tako se može okvalifikovati, što do sada nije urađeno”, istakao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN, Đokić kaže da je namjera da bi se prikrio zločin nad Srbima u Jasenovcu, i to u vrijeme kada se obilježava 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša iz jednog od najvećih koncentracionih logora u kojem je ubijeno više od 700.000 ljudi.

“O tome Evropa ćuti, da ne bi tih dana govorili o stradanjima u Jasenovcu. Mi iz tog razloga pozivamo građane da prepoznaju ovaj trenutak i da to bude izraz volje srpskog naroda. Mi smo slobodarski narod koji je u svojoj istoriji stradao za svoju i slobodu drugih naroda, s kojim živimo danas”, istakao je Đokić.

On je naveo da postoji spremnost pojedinih dražava da odbace ovakvu rezoluciju, istakavši da je Srbija u tome odigrala važnu ulogu.

“Velika je stvar što će biti veliki broj država koji ne podržavaju ovo. Srpski narod nije genocidan i nikada neće biti. Postoje pojedinci koji su činili zločine i oni su za to osuđeni. U Svijesti srpskog naroda nikada takva namjera nije postojala”, naveo je Đokić.

Đokić je istakao da će poslanici SP-a u Narodnoj skupštini podržati Izborni zakon Republike Srpske, jer kako ističe, to je i definisano Ustavom.

“Mi sada samo oblikujemo zakon, jer smo primorani zbog toga što se sa izbornim sistemom pokušava manipulisati na nivou BiH”, naglasio je Đokić.

STEVANDIĆ: SRPSKA U PRAVU PO SVIM DOMAĆIM I MEĐUNARODNIM UZUSIMA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se Republika Srpske nalazi ključnom vremenu kada ne može napraviti korak nazad zato što je u pravu po svim domaćim i međunarodnim uzusima i kada je riječ o odnosu o spornoj prema rezoluciji o Srebrenici, kao i izbornom zakonu Srpske.

“Apsolutno smo u pravu po svim domaćim i međunarodnim uzusima – i po Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu, i po Ustavu Republike Srpske, kako po pitanju odnosa prema rezoluciji tako i prema izbornom zakonu koji je utemeljen na našem Ustavu”, istakao je Stevandić.

Stevnadić je napomenuo da bi na posebnoj sjednici parlamenta u četvrtak, 18. aprila, trebalo da se nađe izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, za čije usvajanje očekuje podršku.

“Smatramo da na vrijeme trebamo uz ovaj izvještaj poslati zaključak da Zlatko Lagumdžija /ambasador BiH u UN/ nema nijednu odluku nijednog organa u BiH za ovu rezoluciju koji gura u Generalnoj skupštini UN”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

On je rekao da će druge tačke predstojeće sjednice parlamenta Srpske biti u vezi izbornog zakona, referenduma, imuniteta i propisa o objavljivanju akata u Republici Srpskoj.

Stevandić, koji je predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da očekuje da će veliki miting, zakazan za četvrtak, 18. aprila, u 18.00 časova biti najveći skup u istoriji Republike Srpske jer je direktno proporcionalan sa iskazivanjem volje srpskog naroda da živi slobodno i u svojoj državi.

On je rekao da su međusobni odnosi u vladajućoj koaliciji uvijek dobri, a da trenutno ključno vrijeme čini članove koalicije odgovornim da za svaki potez koji budu donosili imaju pravnu podlogu i da ga donose u skladu sa ustavom.

SAMOSTALNOST KAO ODGOVOR NA REZOLUCIJU O SREBRENICI

 Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će Republika Srpska kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokrenuti postupak samostalnosti.

“Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo mjere kada je riječ o samostalnosti. Genocid u Srebrenici se nije desio, a da jeste ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ova tema. Presude sudova se odnose na pojedince, a ne na narod”, rekao je novinarima Dodik, nakon sastanka predstavnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

On je rekao da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo, prema posljednjoj haškoj presudi, 4.100 muslimana, ali se nigdje ne pominje od 2.500 do 3.500 Srba koji su ubijeni na tom prostoru.

“Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih. Naser Orić je ubijao Srbe, a zaštićen je, što je nevjerovatno”, rekao je Dodik.

SVE DOK USTAV BiH NE BUDE PRIMJENjIVAN PROTIV SRPSKE, BIĆE POŠTOVAN

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će poštovati Ustav BiH sve dok on ne bude primjenjivan protiv Srpske.

“Sve što činimo radićemo političkim sredstvima, ako je neko izazvan u ovoj situaciji mi smo”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da se, kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, radi o etiketi koju žele da stave na nerođenu djecu i na jedan narod.

Dodik smatra da to nije pozivanje na suživot, već poziv na hitan razlaz i da je zakucan zarđali ekser u sanduk koji se zove BiH.

On je istakao da je srpski narod naučo da nema života bez slobode, za koju se sada bore, kao i za budućnost Srpske.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Dodik je ponovio da će biti donesen i da će ga Srpska provoditi.

Napomenuo je da nijedna kancelarija biračkog odbora Centralne izborne komisije BiH neće biti otvorena za izbore na lokalnom niovu, a ako se to desi, biće eliminisana u toku dana.

U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj kojem su prisustvovali lideri DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, NPS-a Darko Banjac.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *