Dronovi više neće biti “slobodne ptice na bh. nebu”

Snimanje dronovima sve je popularnije u našoj zemlji, a cijene ovih malih bespilotnih letjelica kreću se od 200 pa do 50.000 KM.

S rastom broja dronova koji su u upotrebi, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) pripremila je pravilnik za njihovo korištenje.

Tačne smjernice

Kako nam je pojasnio portparol DHBCA Aleksandar Lalović, u toku su konsultacije s nadležnim tijelima i preostalo je samo da se urade odgovarajuće izmjene. Kada novi pravilnik stupi na snagu objavom u „Službenom listu BiH“, dronovi više neće biti „slobodne ptice na nebu“.

Pravilnikom će biti propisano kad, gdje, ko i u kojim uslovima može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH. Korisnici će dobiti tačne smjernice i propisane mjere letenja.

– Radilo se na upoređivanju s pravilnikom Evropske agencije za sigurnost u vazduhoplovstvu, koji bi takođe trebao biti usvojen polovinom godine – otkrio je Lalović.

Usvajanje pravilnika o regulaciji upotrebe dronova traje duže od tri godine. Predložio ga je Jurica Kolobarić koji se bavi pružanjem usluga snimanja iz vazduha uz pomoć specijalizovane bespilotne letjelice, a u svrhu sprečavanja narušavanja sigurnosti bespilotnim letjelicama. 

Ko će upravljati

Pravilnikom će biti definisano i u kojim periodima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti i na koji način, od onih najlakših pa do onih koji mogu dosezati velike visine. 

Kada je riječ o kupovini dronova, Direkcija na to neće uticati, ali će biti definisano ko može upravljati dronom. Tako će se svi korisnici dronova morati evidentirati u Direkciji, a osobe mlađe od 16 godina neće moći koristiti ove letjelice.

Takođe, svi će morati poznavati i određene vazduhoplovne propise.

Vrste letenja

Nekomercijalno letenje dronom dozvoljeno je samo danju i unutar vidnog polja operatora. Nije dozvoljeno letenje dronom iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda, iznad skupa ljudi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 50 metara, unutar aerodromske zone. Maksimalna dozvoljena visina letenja je do 30 metara.

Komercijalno letenje dozvoljeno je i danju i po noći, unutar vidnog polja, pri čemu operator drona mora biti upoznat s okolinom u kojoj leti i osigurati predviđeno mjesto za slijetanje. Vlasnik mora podnijeti zahtjev za upis drona u evidenciju, posjedovati polisu osiguranja i postupati u skladu s tehničkom dokumentacijom. Maksimalna dozvoljena visina letenja drona je do 120 metara.

(avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *