Viber uveo promjene zbog virusa korona

Rakuten Viber zbog pandemije COVID-19 duplirao maksimalan broj učesnika u grupnim pozivima.

Rakuten Viber udvostručuje broj osoba, koje mogu da učestvuju u grupnim pozivima na 10 odjednom – i to od juče (12. februar, a ažuriranje je stiglo već i u iOS i Android prodavice).

Odluka o pojačanom razvoju resursa donijeta je kao brz odgovor na okolnosti u vezi sa pandemijom COVID-19. Kao i povećanih potreba za grupnim razgovorima velikih porodica, održavanja radnih sastanaka na daljinu, kao i obavještavanja učenika.

Svi Viberovi jedan-na-jedan i grupni četovi obezbijeđeni su obostranom enkripcijom. Jednako su zaštićeni i klasični pozivi, poruke, fotografije i dokumenti koje dijelite. Ništa što korisnici šalju jedni drugima nikada se ne čuva na Viber-ovim serverima nakon što je isporučeno. Čim su poruke poslate, zahvaljujući šifrovanju s-kraja-na-kraj, nijedna treća strana (pa ni Viber) nema ključ, kojim bi mogao da se otključa poruka, poziv ili drugi servis, odnosno sadržaj.

Ključ imaju samo osobe koje su poslale i primile poruku.

“Odlučni smo u nastojanju da ljudima omogućimo što više načina za grupnu komunikaciju tokom ove situacije, da ne moraju fizički da budu na istom mjestu. Kako se COVID-19 pandemija širi, sve više ljudi posao obavlja od kuće. Zato želimo da im osiguramo jednostavan nastavak rada gdje god da se nalaze. Kao i laku komunikaciju s dragim osobama”, izjavio je Ofir Ejal, operativni direktor Rakuten Viber kompanije.

Viber je u posljednjih nekoliko dana nekoliko puta puštao ažuriranje od po 10-ak i više megabajta, pa pretpostavljamo da je s jednim od njih aktivirana i nova opcija grupnog pozivanja za do 10 učesnika po pozivu. Naša verzija aplikacije je Rakuten Viber v12.5.0.28 za Android 10. Ali bi trebalo da i svi drugi Android i iOS podržani uređaju već imaju ovu opciju kroz neko od proteklih ili ažuriranja, koja ćete obaviti u toku dana.

(Mondo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *