Dogodilo se na današnji dan – 18. decembar

Danas je srijeda, 18. decembar, 352. dan 2019. Do kraja godine ima 13 dana.

1398. – Tatarski vojskovođa Timur Lenk zauzeo indijski grad Delhi.

1644. – Postavši punoljetna, na prijesto stupila švedska kraljica Kristina Augusta, koja je odmah potom okončala rat s Danskom. A 1648. i Tridesetogodišnji rat koji je Švedsku učinio velikom silom na Baltiku.

1709. – Rođena ruska carica Jelisaveta Petrovna Romanov, kćerka Petra Velikog. Čiju vladavinu od 1741. do 1762. nisu obilježile reforme i teritorijalna osvajanja, karakteristične za njenog oca i Katarinu Veliku, koja je postala carica nekoliko mjeseci poslije njene smrti.

1737. – Umro Italijan Antonio Stradivari, najpoznatiji svjetski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata, koji je napravio oko 1.100 violina, viola i gitara.

1803. – Umro njemački pisac, istoričar, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid fon Herder. Koji je djelom “Ideje o filozofiji istorije čovječanstva” znatno uticao na mladog Johana Volfganga Getea, na književni pokret “šturm und drang” i njemački romantizam.

Rođen Franc Ferdinand

1863. – Rođen austrougarski prestolonasljednik nadvojvoda Franc Ferdinand, čije je ubistvo u Sarajevu 1914. Austro-Ugarska iskoristila kao izgovor za napad na Srbiju, započevši tako Prvi svjetski rat. Bio je vrhovni inspektor austrougarske kopnene vojske i mornarice i nosilac ideje širenja Austro-Ugarske daljim porobljavanjem susjednih naroda i zemalja, prije svih Srbije. Poslije velikih demonstrativnih vojnih manevara u Bosni provokativno je izabrao srpski nacionalni praznik Vidovdan za posjetu Sarajevu, što je platio glavom.

1903. – Američko-panamskim ugovorom zona Panamskog kanala stavljena pod kontrolu SAD.

1911. – Rođen francuski filmski režiser Žil Dasen, koji je u filmove kriminalističkog žanra unosio elemente društvenog angažmana.

1935. – Edvard Beneš izabran za predsjednika Čehoslovačke, četiri dana poslije ostavke prvog šefa te države Tomaša Masarika.

1940. – Tajnim planom, pod šifrom “Operacija Barbarosa”, vođa nacističke NJemačke Adolf Hitler u Drugom svjetskom ratu naredio generalštabu njemačke armije da pripremi invaziju na Rusiju.

1947. – Rođen američki filmski režiser Stiven Spilberg, autor niza izuzetno finansijski uspješnih filmova.

1956. – Japan primljen u UN. Mirovni ugovor s Japanom je u septembru 1951. u San Francisku potpisalo 48 zemalja, ali ne i SSSR, s kojim je Japan okončao ratno stanje tek 19. oktobra 1956, što mu je otvorilo vrata svjetske organizacije.

1961. – Indijska armija ušla u Gou, portugalsku kolonijalnu enklavu na zapadnoj obali Indije.

1970. – U Italiji je poslije višegodišnjih sučeljavanja stupio na snagu zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju rimokatoličke crkve.

1972. – Amerikanci u Vijetnamskom ratu otpočeli masovno bombardovanje glavnog grada Vijetnama – Hanoja. Tokom 12 narednih dana i noći, nazvanih “božićnim bombardovanjem”, bombe iz džinovskih aviona “B 52” usmrtile su više od 1.600 vijetnamskih civila. Takođe je poginulo ili je zarobljeno 70 američkih pilota.

1980. – Umro ruski državnik Aleksej Nikolajevič Kosigin, bivši sovjetski premijer.

1991 – 2011.

1991. – Vođa partije Inkata Mangosutu Butelezi, rival lidera Afričkog nacionalnog kongresa Nelsona Mendele, saopštio je da se povlači iz pregovora o okončanju aparthejda u Južnoj Africi.

1995. – U Bonu održana konferencija predstavnika 31 zemlje i više međunarodnih organizacija o razoružanju i uspostavljanju međusobnog povjerenja zaraćenih strana u BiH.

1995. – U nesreći zairskog putničkog avona, koji se srušio na sjeveru Angole, poginuo 141 putnik i član posade.

1999. – Predsjednik Šri Lanke Čandrika Kumaratunga povrijeđena od eksplozije jedne od dvije bombe, kada je poginulo 33 i ranjeno 137 ljudi. Vlasti u Kolombu optužile su za te terorističke akte tamilske separatiste.

2001. – Konstituisan Međunarodni savjet za saradnju BiH i SRJ. Visoku delegaciju iz SRJ predvodio predsjednik Vojislav Koštunica.

2007. – Ukrajinski parlament izabrao Juliju Timošenko za premijera.

2011. – U Pragu preminuo Vaclav Havel, nekadašnji vođa češke “plišane revolucije”. Dramski pisac, prvi slobodno izabrani predsjednik Čehoslovačke i prvi predsjednik samostalne Češke.

Komentari: