Dodik-Vučić: Mir i stabilnost od ključnog značaja za region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su na današnjem sastanku u Beogradu da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći.

Kao primjer za to, Dodik je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru.

Nasuprot tome, naveo je Dodik, stvarno ugrožavanje mira od muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vučić je, kako se navodi, zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Srpske.

On je to predložio, imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu Republike Srpske, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u Srpskoj moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku.

“Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

On je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je Vučić.

Vučić i Dodik dogovorili su održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome biti ubrzani razgovori.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *