Dodik: U slučaju “ikona” – sve čisto

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je danas u Istočnom Sarajevu da je u svojstvu svjedoka dao izjavu Tužilaštvu BiH u vezi sa slučajem “ikona”, te istakao da u ovoj priči nema krivičnog djela, što će se na kraju i potvrditi.

Dodik je rekao da je u Tužilaštvu ispitivan o nekim bizarnim stvarima, poput toga ko je dogovorio posjetu ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova BiH.

“Dao sam izjavu u Tužilaštvu za lažnu priču i slučaj `ikona`. Išao sam kao svjedok i tamo nema inkriminisanog djela, nema optužnice, nema pozivanja na zakon koji je prekršen. Tačnije nema ničega”, rekao je Dodik, ističući da su pojedini mediji veoma ostrašćeno pisali o tome.

On je novinarima rekao da se pokušava održati medijski spin u vezi sa ovim pitanjem, kao i u vrijeme kada je zbog bolesti bio spriječen da daje odgovore.

“Tu je sve čisto. Nema nikakvog djela i vidjećete na kraju da će to tako biti, jer ima neko ko je izmislio laž i ko to sada predstavlja kao istinu. To je potpuno izmišljena priča, a ključni dokaz za to jeste tvrdnja Interpolovog odjeljenja u Sarajevu i u Ukrajini da Ukrajina ne potražuje tu ikonu”, rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković stoji iza orkestriranja ove priče.

“Smatrao sam da treba da dam izjavu. Znate moj stav o Tužilaštvu BiH i on se ne mijenja. Pravosuđe je potpuno promašena priča u BiH. Izvan je Ustava i Tužilaštvo i Sud”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je otišao da da izjavu zbog različitih manipulacija koje postoje.

Dodik je rekao da nigdje nije navedeno niti krivično djelo, niti zakon koji je prekršen, te da je u Tužilaštvu ispitivan o nekim bizarnim stvarima poput toga ko je dogovorio posjetu Lavrova BiH.

“Šta to ima veze, dogovorile su nadležne institucije. Lavrov je imao poziv da posjeti, protokoli su preuzeli dogovor i predviđeno je da dođe u Istočno Sarajevo u sjedište Vlade Republike Srpske. Bili smo s njim i razgovarali. Da li je to krivično djelo?”, upitao je Dodik.

Na pitanje da li takva pitanja Tužilaštva BiH predstavljaju pritisak na njegovo političko djelovanje, Dodik je rekao da je to blamaža onih koji su tu priču izmislili.

“Zamislite ministra inostranih poslova koja kvalifikuje Milorada Dodika fašistom i mnogo čega drugoga što je pogrešno, da je našla za shodno da ona podnese prijavu. Nema kome to podnositi. U ozbiljnoj zemlji bi za ovlašteno lažno prijavljivanje morala da odgovara”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kraj tog čitavog puta biće lažno prijavljivanje, što jasno govori kakva je BiH zemlja.

“Onda sada na sastanku u Predsjedništvu BiH kažu – povjerenje. Kakvo povjerenje? Ko da gradi povjerenje?”, upitao je Dodik.

On je ponovio da je sve oko ikone rečeno, da je formata 18 sa 12 centimetara, te da je prvi put vidio kada je trebao uručiti Lavrovu.

“Ikona je za nas pravoslavce važna. Rečeno je da je prije 300 godina pronađena i da ima dimenziju kontinuiteta pravoslavlja. Zamislite zemlju u kojoj otpravnik poslova strane zemlje dođe i bude primljen na najvišem nivou u Tužilaštvu i pravosudnim institucijama, što je nevjerovatno”, rekao je on.

Dodik je ponovio da ikona ne pripada ni Ukrajini jer je ta zemlja ne potražuje, te da nema inkriminisanog djela.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *