GIK pozvao na uklanjanje političkih plakata /VIDEO/

Gradska Izborna komisija u Bijeljini drugu godinu za redom obilježila je Svjetski dan izbora. Protekla godina bila je izazovna i za rad članova ove Komisije zbog pandemije virusa korona. Ipak, izborni proces u Semberiji prošao je bez problema i prigovora, saopšteno je danas. Političkim subjektima ostaje obaveza da što prije uklone predizborne plakate u Gradu.

Lokalni izbori na području Bijeljine sprovedeni su bez prigovora i žalbi uprkos teškim uslovima za rad zbog pandemije virusa korona. Gradska izborna komisija u Bijeljini jedina je u BiH koja je imala Tim za praćenje epidemiološke situacije na sam dan izbora. Politički subjekti pokazali su veći stepen tolerancije u odnosu na predhodne izbore. 

Međutim i dalje ostaje otvoren problem  biračkih odbora.

IZ GIK-a su pozvali nadležne u Bijeljini da što prije organizuju izbore za Savjete Mjesnih zajednica kojima je mandat istekao još 2019. godine. Skupština Grada bila je obavezna da te godine rasiše izbore , ali da to još nije učinjeno.

Iz Gradske izborne komisije u Bijeljine podsjećaju političke subjekte da su 2. oktobra potpisali etički kodeks kojim su se pored ostalog obavezali da će ukloniti izborne plakate i drugi propagandni materijal. Međutim , to do danas nije učinjeno.

Izbori su važan proces u jednoj zemlji i izvor za legitimitet cijelog sistema vlasti , poručuje prvi čovjek Bijeljine.

Izborni proces je stub demokratije i demokratskog društva , kaže predsjednik Skupštine Grada Bijeljine.

U bijeljinskim strankama uglavnom su svjesni određenih manjkavosti izbornog procesa.

Izbori su najveći oblik demokratije , smatraju u bijeljinskom SNSD-u ali i ukazuju na određene probleme kao što su unutar stranački glasovi i fiktivne stranke i kandidate.

Izbori predstavljaju najvidljiviju manifestaciju građana , ali izabrani odbornici i zvaničnici moraju da znaju da nisu izabrani da vladaju već da odgovorno vrše funkcije u interesu svih građana , ali samo privremeno, poručili su iz GIK-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *