Dodik: Srpska poštuje svoje zakone i ne prihvata nametanja /VIDEO/

U Republici Srpskoj od danas prestaju da važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava “negiranje genocida i drugih zločina”. Ovaj zakon donio je Parlament Srpske na posebnoj sjednici 30. jula, a juče je ukazom objavljen i u službenom glasniku RS.

U Službenom glasniku RS 12. oktobra objavljen je ukaz o proglašavanju dva zakona. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje Inzkovog zakona u RS, a drugi se odnosi na zabranu “omalovažavanja i izrugivanja” RS.

Nakon objave u Službenom glasniku, ukaz stupa na snagu dan poslije, odnosno 13.oktobra. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da će Republika Srpska poštovati svoje zakone i da niko nema pravo da nameće zakone.

Dodik je istakao da će Republika Srpska obezbijediti poštovanje svojih zakona.

U članu 1. se kaže da se “odluka visokog predstavnika neće primenjivati na teritoriji RS”.U članu 2 piše da “nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika, dok se u članu 3 precizira da će zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS. Predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS dodaje se član 280a kojim su predviđene zatvorske kazne za „povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda“.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.