Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali da se ne bira novi član /VIDEO/

Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali da se ne bira novi član, poručio je danas srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik. Sutra u 12 časova počinje posebna sjednica NS RS o izmjenama Krivičnog zakonika i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika. Značaj sutrašnje sjednice može se  uporediti sa prvom Skupštinom srpskog naroda u BiH prije 30 godina, rekao je nekadašnji predsjednik narodne skupštine Dragan Kalinić.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da su Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika usaglašeni sa Ustavom i pravnim RS i uputila ih u dalju proceduru, odnosno na razmatranje NSRS na sjednici zatvorenoj za javnost koja će biti održana sutra sa početkom u 12 časova.  Sutra je za Srpsku veoma važan dan, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Na konferenciji za novinare u Banjaluci poručio je spreman da podnese ostavku na mjesto člana predsjedništva.

Nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka nije u skladu sa Ustavom i pravom, izjavio je Dodik i rekao da vjeruje da nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u strašnom progonu i da će se distancirati od toga.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice NSRS naći će se se dvije tačke: Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske. Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je da se ova posebna sjednica zbog značaja i okolnosti u kojima će biti održana može uporediti sa prvom Skupštinom srpskog naroda u BiH prije 30 godina.

Bijeljina je danas kao i ostali gradovi širom Srpske osvanula oblijepljena plakatima sa porukom  “Branimo istinu, ne damo Srpsku!”. Ovom građanskom inicijativom širom Republike traje borba protiv nametanja odluka visokog predstavnika u BiHdok istovremeno traje i potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Peticiju je za nepuna dva dana potpisalo nekoliko desetina hiljada građana Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *