“Otvoreni Balkan” novo ime za Mini Šengen /VIDEO/

Lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije potpisali tri sporazuma o saradnji. Novo ime za Mini Šengen je “Otvoreni Balkan”, dogovoreno u Skoplju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vućič poručio je da je cilj inicijative “Mini Šengen” da olakša život građanima i poboljša životni standard, te da ako uspiju u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Počinje nova era saradnje u regionu, rekao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da do 1. januara 2023. godine između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije ne bi trebalo da bude granica za građane tih zemalja.

“Vrijeme je da uzmemo stvari u svoje ruke i određujemo svoju budućnost”, poručio je Vučić u obraćanju predstavnicima više od 350 preduzeća iz regiona na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u Skoplju. On je ukazao da bi to značilo za građane tri zemlje da mogu da putuju od Beograda do Tirane bez zaustavljanja.

Vučić je poručio da Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija završiti godinu sa ukupno 76 milijardi bruto domaćeg proizvoda /BDP/, što je manje od BDP-a Slovačke i istakao da bi u saradnji mogli da ih prestignu za pet do šest godina.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je na otvaranju da danas počinje nova era saradnje u regionu, da će biti dato novo ime inicijativi Mini Šengen, što će biti dodatni impuls privrednoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regionu.

Makedonski premijer kaže da će biti pripremljen okvir za priznavanje kvalifikacija, radnih dozvola, interkompanijski transfer, turistička ponuda. Istakao je i značaj zelene agende i tranformacije privrede. Zaev je rekao region regionalno tržište tima 18 miliona ljudi i da je to veliki potencijal i ozbiljan kapital, koji bi trebalo da iskoristimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *