Škodrić: Sinofarm vakcina potencijalno efikasnija kod mutiranih sojeva /VIDEO/

U RS je izvršeno  testiranje 242 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 10 osoba. Prema mjestu prebivališta, po dvije osobe su iz Bijeljine i Trebinja i po jedna osoba je iz Banjaluke, Doboja, Istočnog Novog Sarajeva, Prijedora, Srpca i Čelinca.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

Uskoro bi trebalo biti isporučeno pola miliona doza Sinofarm vakcina koje je ugovorila Vlada FBiH sa sa proizvođačima u Kini.Svih 500.000 doza trebale bi stiće odjednom.

Premijerka Ana Brnabić napisala je na Tviteru da je beogradski Stari Grad prva opština koja je stigla do 50 odsto vakcinisanih u starosnoj grupi od 18 do 30 godina.

Preporuka je Kriznog štaba da treću dozu bilo koje vakcine protiv kovida dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama. V. D. direktora RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da relevantne studije pokazuju da je vakcina Sinofarma pokazala veoma viskoku efikasnost pritiv delta soja virusa.

Kako ukazuje, relevantna tijela kao što su SZO, Evropska agencija za lijekove, Kineska agencija za lijekove, Američki centar za kontrolu bolesti nisu još dali preporuku za treću dozu niti cjepivo kog proizvođača mogu primiti kao treću dozu. Kako bi građanima Srbije bilo lakše da donesu odluku o trećoj dozi,  ona naglašava da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih u koje spadaju Astra-Zeneka, Fajzer i Moderna.

Vakcina Sinofarma pokazala je efikasnost od 95 odsto kada se radi od delta soju, odnosno čak 99 odsto u uzrastu od 20 do 39 godina, a kod starijih od 60 godina 93,3 odsto, dodala je ona.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da je u Hrvatskoj zabilježeno 188 novih slučajeva zaraze virusom korona i da rast novozaraženih i dalje poziva na oprez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *