Dodik: Neuobičajeno brzo postignut dogovor, razlike u vezi s NATO-om

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou da je na neubičajeno brzo došlo do dogovora i konsenzusa, ali i da postoje razlike u vezi sa NATO-om.

“Na neubičajeno brz način je došlo do dogovora i konsenzusa. Treba se formirati Savjet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da je uložen ozbiljan napor, brzina i uvažavanje partnera, što je podrazumijevalo da pokušaju doći do efikasnog formiranja vlasti, usvajanja važnih dokumenta poput budžeta, kao i deblokade planova.

Dodik je istakao da su izabrali dobar dan za potpisivanje sporazuma kada BiH treba da dobije status kandidata za EU.

“Imamo mi razlike oko NATO-a, niko nije napustio svoje pozicije, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme oko toga”, rekao je Dodik.

foto: Srna
SAVJET MINISTARA DO KRAJA GODINE

redsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da očekuje da će Savjet ministara biti formiran do kraja godine kako bi se pažnja mogla usmjeriti na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH /FBiH/.

“U čertvrtak očekujem završetak priče o radnim tijelima, o tome kako će izgledati Savjet ministara i svemu što treba uraditi da do kraja godine bude formiran Savjet ministara”, rekao je Čović novinarima nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou.

On kaže da mu je drago što postoji razumijevanje oko svih važnih pitanja sa SNSD i strankama “osmorke”.

Čović se nada da će na nivou FBiH ove i naredne sedmice biti okončani svi pregovori da bi bilo završeno formiranje vlasti.

Lider HDZ je rekao da CIK ne radi profesionalno, ali da očekuje da struktra Doma naroda FBiH bude gotova do naredne sedmice.

foto: Srna
SARAĐIVATI I STVORITI PRETPOSTAVKE ZA INVESTICIJE

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je cilj današnjeg potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou to da razlike budu ostavljene po strani i da se radi, sarađuje, stvore pretpostavke za investicije.

“Umjesto potenciranja razlika, naše opredjeljenje je da vratimo nadu građanima, da sarađujemo, da se dogovaramo o onome o čemu možemo, da nam ljudi ne odlaze iz zemlje”, rekao je Nikšić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou.

On je naveo da u sporazumu nema tajni i da, između ostalog, podrazumijeva saradnju na ispunjavanju uslova na putu ka evropskim integracijama, vladavini prava, socioekonskim mjerama.

“Razlike su evidentne u nekim pitanjima, kao što su evroatlantske integracije, ali smo odlučili da to ostavimo po strani. Uvjeren sam da će nakon formiranja Savjeta ministara građani osjetiti pozitivnu atmosferu, da sarađujemo, da stvorimo pretpostavke za investicije”, naveo je Nikšić.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić danas su u Sarajevu potpisali smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.

Prethodno je održan sastanak delegacija HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SNSD-a i njihovih koalicionih partnera o formiranju vlasti na nivou BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *