Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za prijem u EU

Članovi Evropskog savjeta dali su danas zeleno svjetlo čime je Bosna i Hercegovina zvanično dobila status kandidata za članicu Evropske unije, potvrđeno je iz Brisela za RTRS.

Ova rasprava održana je samo dva dana nakon što je Savjet opštih poslova EU usvojilo zaključak kojim se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

BiH je službeni zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela u februaru 2016. godine.

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova:

– Prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

– Usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

– Donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa.

– Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

– Odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila.

– Obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

– Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

– Obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *