Dodik: Civilizovani narodi slave kraj sukoba, a oni koji slave rat vjerovatno sanjaju novi /VIDEO/

Polovina BiH danas slavi tzv. dan nezavisnosti. Za predstavnike političkog Sarajeva 1. mart je poručuju danas jedan od najvećih datuma u istoriji BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da civilizovani narodi slave kraj sukoba, pa se tako u Republici Srpskoj praznuje parafiranje Dejtonskog sporazuma, a oni koji slave rat, vjerovatno, se spremaju za novi ili sanjaju novi.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da 1. mart nije njen praznik i da ne prima čestitke povodom tog morbidnog datuma.

Ministar inostranih poslova Elmedin Konaković dostavio je instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, nepostojeći “Dan nezavisnosti BiH”, isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković, čime je uzurpirao dejtonske nadležnosti Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom, saopštili su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda.

Za Srbe, za razliku od Bošnjaka, 1. mart nije nikakav praznik, nego datum sukoba i rata, i posebno dan tužnog sjećanja na stradanje srpskog naroda u BiH, kaže Staša Košarac.

Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ.Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *