Burno na Posebnoj sjednici Parlamenta Srpske /VIDEO/

U Banjaluci danas posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH usvojenim 18. oktobra, koje je srpski član Milorad Dodik proglasio štetnim za vitalni interes Republike Srpske. Podsjećamo, na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra, u skladu s ranijim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda o kojima se tročlano Predsjedništvo izjašnjavalo. Pored ostalog danas je poručeno da je Srpskoj danas potrebno jedinstvo , više nego ikada do sada.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH  Milorad Dodik poručio je da RS nema skrivene namjere i da je garant opstanka i slobode ne samo za srpski, već i sve druge narode koji žive na ovim prostorima. Dodik je rekao da se danas mora jedinstvenim djelovanjem i slogom očuvati Republika Srpska. Naveo je  da je tokom analize materijala za ove odluke, uočen niz materijalnih nedostataka kojima se favorizuje zajednički nivo vlasti, bez obzira što predmetni sporazumi regulišu pitanja koja su u nadležnosti entiteta.

Uslijedila je žustra rasprava Milorada Dodika i Miladina  Stanića iz SDS-a.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da Republika Srpska na posebnim sjednicama parlamenta, kakva je danas u Banjaluci, dobija snagu države. Poslanik grupe “Zajedno za BiH” Senad Vratić je u repici rekao da je “Republika Srpska jedan od dva ravnopravnih entiteta u BiH i da nije država”.Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je “vitalni nacionalni interes Republike Srpske izvrgnut ruglu”, a to vidi u tome što je više podtačaka spojeno u jednu tačku dnevnog reda zasjedanja. Reagovala je i predsjednica Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izjavio je da nije tačno da je bilo neslaganja pojedinih ministara na posebnoj sjednici Vlade na kojoj je bilo riječi o povratku prenesenih nadležnosti, te da je riječ o spinovima.

Srpski član Predsjedništva BiH pročitao je u NS RS izjavu nekadašnjeg funkcionera ove stranke Slavka Vučurevića o navodnom kriminalu i korupciji u PDP-u.

SDS je odlučio da napusti zasjedanje Narodne skupštine RS zbog kako je rekao Milan Radović, potpredsjednik SDS, uvreda koje je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, uputio opoziciji. Radović je rekao da je SDS bio spreman da podrži inicijstive srpskog člana Predsjedništva BiH ali da je to nemoguće jer, kako je rekao, Dodik vrijeđa opoziciju, a rukovodstvo skupštine ne omogućava opoziciji da se brani. Nakon SDS-a i PDP napušta sjednicu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da će optužbe koje je iznio Dodik za korupciju protiv PDP morati dokazati na sudu.

Odlaskom opozicije dovedena je u pitanje dvotrećinska većina koja je potrebna za potvrdu Dodikove inicijative.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.