Brojna reagovanja zbog izjave poglavara IZ u BiH /VIDEO/

Poglavar Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović izložen je žestokim kritikama nakon što je u jednom intervjuu spomenuo mogućnost novog oružanog sukoba u zemlji.

Reis Kavazović kazao je, u intervjuu za lokalnu televiziju “MTV Igman” iz Sarajeva, emitovanom proteklog vikenda, kako je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti državu kako su to činili i tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Njegove su izjave odmah naišle na oštra reagovanja iz Srpske. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik u komentaru na Twitteru utvrdio je kako se reis Kavazović danas ponaša poput pokojnog predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića odnosno kako je “spreman žrtvovati mir za BiH”.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović može biti prijavljen istražnim organima zbog svoje izjave “zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu”, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH. “Sve osobe i građani koji smatraju da u djelima određenih osoba ima elemenata krivičnih djela mogu to prijaviti nadležnim agencijama i institucijama za provođenje zakona”, navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH.

Institucije države BiH nisu vlasništvo reisa niti samo jednog naroda nego pripadaju svima, poručuje srspski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Vlade Radovan Višković najoštrije je osudio izjave poglavara Islamske vjerske zajednice u BiH, te pozvao Islamsku vjersku zajednicu da uputi izvinjenje i ogradi se od ovakvih riječi efendije Kavazovića. Nedopustivo je kažu zvaničnici Srpske ali i stručna javnost da vjerski poglavari prijete oružjem i ratom.

Osudama reisovih izjava danas se pridružio i Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem je čelu Dragan Čović.Iz te su koordinacije hrvatskih stranaka u BiH saopštenjem iskazali “zgražavanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera”, a pritom su istakeli kako se teško stečeni mir u BiH nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *