Budimir: Očekujemo rezultate u vezi sa diplomama

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir rekao je da se uskoro očekuju rezultati nadležne inspekcije koja provjerava određene visokoškolske ustanove u Srpskoj u vezi sa slučajem falsifikovanja diploma.

Budimir je podsjetio da je resorno ministarstvo tražilo od Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH sve podatke iz njihove akcije “Klaster” o kojim se visokoškolskim ustavama se radi, te da je zatim upućen dopis Inspektoratu Srpske da počne sa radom na tom planu.

On je naveo da će resorno ministarstvo po dobijanju rezultata moći dalje zakonski da postupa, poštujući presumpciju nevinosti u svim postupcima.

“Ono što smo mogli uraditi kao upravni organ jeste da smo zaustavili privremenu reakreditaciju određenih visokoškolskih ustanova”, rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

Budimir je rekao da je akademska zajednica u Srpskoj spremna da odbrani slobodu javnog govora u Srpskoj, te da nije zatvorena na tom planu.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin smatra da akademska zajednica nikada nije bila zatvorena i da je, kada je riječ o Univerzitetu u Banjaluci, potpuno transparentna.

Kada je riječ o uvođenju krivičnog djela kleveta u Krivični zakonik Republike Srpske, Gajanin je rekao da će akademska zajednica o tome izaći sa stavom konsultujući stručnjake pravne struke.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *