BiH potresa diplomatski skandal; Lavrov: Narodi u BiH su u stanju da samostalno odlučuju /VIDEO/

Dodik i Lavrov sastali su se u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Tokom susreta naglašeno je da BiH i Ruska Federacija imaju dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju, bez otvorenih pitanja. Ministar Lavrov zahvalio je predsjedavajućem Dodiku na dobrodošlici te naglasio podršku Ruske Federacije miru i stabilnosti u BiH.

Sastanku nisu prisustvovali hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH. “Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom”, istakao je Dodik

Džaferović i Komšić bojkotovali su susret sa šefom ruske diplomatije,a  kažu da su to učinili zato što ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

I ako su Džaferović i Komšić odbili susret sa Lavrovom, ruski diplomata se sastao danas sa ministarkom inostranih poslova BiH Biserom Turković.Odnosi BiH i Rusije su dobri, očekujemo snažnu podršku, rekla je Turkovićeva i podsjetila da oprečna mišljenja postoje oko prisustva OHR-a.

Sergej Lavrov, je nakon sastanka ponovio podršku Rusije Dejtonskom sporazumu i kazao da narodi u BiH treba sami da odlučuju.

Lavrov je sinoć doputovao u Istočno Sarajevo, gde je razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH i zvavničnicima Republike Srpske.

Rekao je da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i pozivao sve da poštuju ovaj sporazum, BiH kaže Lavrov nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika.


Visoki zvaničnik Moskve ocenio je da je odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ispravna.

Da Republika Srpska prihata saradnju, ali da ne prihvata integraciju BiH u NATO, rekao je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu Milorad Dodik.

Uslijedile su i reakcije političke i stručne javnosti nakon što su Džaferović i Komšić odbili susret sa Lavrovom. Moglo se čuti da odbijanje susreta sa Lavrovim predstavlja politički totalnu katastrofu za BiH, te da nije uobičajeno u međunarodnoj praksi da se bojkotuje posjeta ministra spoljnih poslova bilo koje zemlje, pogotovo jedne koja je među najuticajnijim na svijetu. Džaferović i Komšić ovim su kažu najavili novu krizu u BiH.

Lavrov je juče stigao u BiH i odmah nakon dolaska sastao se sa delegacijom Republike Srpske u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu. Nakon toga, održao je sastanak i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *