“BiH odavno blokirana, pomoć Vučića i Erdogana dobrodošla” /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH davno blokirana do te mjere da gotovo svako pitanje dovodi do neke vrste blokade, te da bi za BiH najbolje bilo da se postigne unutrašnji dogovor uz asistenciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Podsjećamo Erdogan je juče boravio u zvaničnoj posjeti BiH, ujedno zvaničnoj i privatnoj, a u okviru koje se sastao i sa tročlanim predsjedništvom BiH.

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik je ranije rekao da ne želi ostaviti priliku preostaloj dvojici članova tročlanog Predsjedništva, da prezentuju turskom predsjedniku ono što oni žele i istakao da za učešće na sastanku ima podršku predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS. Shodno tome, nije bio prisutan na svečanom dočeku turskog predsjednika ispred Predsjedništva nego samo službenim razgovorima i radnoj večeri. Dodik je nakon sastanka izjavio da je disolucija BiH bolje rješenje nego rat, dodajući da ne misli da postoji mogućnost za bilo kakav sukob, te da je potreban unutrašnji dijalog.

Govoreći o novoizabarnom visokom predstavniku u BiH, Dodik je rekao da je apsolutno jasno da visoki predstavnik ovdje ne postoji i ponovio da Srpska ne može da prihvati nekog koga je izabrao Savjet za implementaciju mira.

Dodik je rekao  da nije izrazio protivljenje BiH u kojoj će se on i srpski narod osjećati komotno, a ne očekivati nametanja. Dodik je  predložio da se postigne unutrašnji dogovor uz asistenciju predsjednika Srbije i Turske.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je na sastanku sa članovima Predsjedništva razgovarano o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu, kao i na svjetskom planu. On je na konferenciji za novinare rekao da Turska pruža podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, integracijama BiH i podržava mir u regionu. Podsjećamo Redžep Tajip Erdogan je u Sarajevo doputovao juče u prijepodnevnim časovima, a službeni susret sa članovima Predsjedništva BiH zakazao je tek u večernjim satima.

Njegovom dolasku u BiH prethodio je niz privatnih susreta kao i prisustvovanje vjenčanju kćerke predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, i to u svojstvu kuma, kako prenose federalni mediji. Erdogan danas boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *