Nazire se kraj stečaja “Šećerane”

Preostala tri sudska postupka koja bijeljinsku Fabriku šećera dijele od okončanja šestogodišnjeg stečaja mogli bi biti završeni za dva mjeseca.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, naglasivši da su u toku godišnji odmori, te da će vjerovatno čim prođe ovaj mjesec početi i zakazivanje ročišta.

– Rezervisano je oko 800.000 maraka za povjerioce gdje su u toku ta tri sudska postupka. Ukoliko oni dobiju, novac će biti podijeljen njima, a u suprotnom, biće podijeljeno u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku – pojasnio je Matić, dodavši da će stečaj sigurno biti okončan prije kraja godine. Fabrika šećera otišla je u stečaj 2015. godine, a njena imovina prodavana je godinama po cijeni od deset miliona maraka.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće bile su zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske.

Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji koja je planirala da nakon što kupi “Šećeranu” u njoj organizuje proizvodnju proizvoda od vate te zaposli najmanje 100 radnika.

Za Fabriku šećera u stečaju bio je zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, a na listi zainteresovanih bila je i firma “Unimont” iz Loznice, kao i fočanska kompanija “Pavgord” koja je otkupila sva potraživanja radnika.

Fabriku šećera, po cijeni od tri miliona maraka, kupilo je zvorničko preduzeće “NSG Rent” koje punom parom uređuje krug nekadašnjeg semberskog giganta i priprema hale za proizvodnju.

U preduzeću “NSG Rent” još ne žele da iznose detalje kada će proizvodnja biti pokrenuta, koliko će radnika zaposliti niti šta će proizvoditi.

Bijeljinci koji svakodnevno prolaze pored fabrike kažu da mašine rade cijelo ljeto.

– Na terenu su brojne mašine i radnici, krug fabrike se čisti. Očigledno je da investitor ima ozbiljne namjere, ali niko još  ne zna o čemu se radi. Nadam se da će proizvodnja uskoro početi – rekao je sagovornik “Glasa” koji nije želio da mu navodimo ime.

Zemljište

Firma “NSG Rent” iz Zvornika je kupovinom imovine bivšeg semberskog giganta postala vlasnik 50 hektara zemlje. Osim toga, u njihovom vlasništvu je i 15.000 kvadrata poslovnog prostora kompleksa nekadašnje Fabrike šećera.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *