BIH i dalje bez budžeta, upitne i plate za zaposlene u institucijama BiH /VIDEO/

Više od 20.000 zaposlenih u institucijama BiH moglo bi u oktobru ostati bez plata i naknada ukoliko Savjet ministara BiH ne donese novu odluku o privremenom finansiranju. Naime, ovog mjeseca ističe ranija odluka Savjeta ministara o privremenom finansiranju s obzirom na to da Parlamentarna skupština BiH još nije razmatrala i usvojila budžet institucija BiH za ovu godinu.

Situacija je neizvjesna s obzirom na to da  predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu i donošenju odluka u institucijama BiH jer ih na to obavezuje odluka koja je donesena u Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog nametnutih izmjena Krivičnog zakona BiH koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.  Dušanka Majkić predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda BiH, ističe da se zajedničke institucije neće moći finansirati bez usvojenog budžeta ili odluke o privremenom finansiranju.” Nema odlučivanja i to je alarm koji poziva da se sjedne za sto. Zemlja ne funkcioniše. Čim nema odluka – nema ništa, kaže Majkićeva.

Mira Pekić član Komisije za finansije i budžet ovog doma, ističe da je besmisleno u septembru pričati o budžetu zajedničkih institucija. Budžet je tehničko pitanje, kaže ona.

Ukoliko se ne usvoji odluka o privremenom finansiranju za period oktobar – decembar 2021. godine, sve isplate će biti onemogućene.

Sjednica će biti održana i parlament će odlučivati smatraju u SDP-u BiH .

Predsjedavajući Kluba poslanika (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kaže da ako se blokade nastave očekuje reakciju OHR-a. Denis Zvizdić  je najavio  da će sjednica biti održana sredinom ovog mjeseca jer su važni zakoni na dnevnom redu sjednice prije svih budžet institucija kojeg je potrebno usvojiti u drugom krugu glasanja.

Upozorio je da bi uskoro trebala biti donesena i nova odluka o privremenom finansiraju za posljednji kvartal ove godine. Odluku treba donijeti Savjet  ministara BiH u kojem su takođe i ministri iz stranaka iz Republike Srpske.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *