Vučić uručio najviše državno odlikovanje kancelaru Austrije /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Beogradu, najviše državno odlikovanje – orden Republike Srbije na lenti saveznom kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu  i poručio da je Srbija od danas njegova druga kuća. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc naveo je da se Austrija unutar EU kontinuirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija je zahvalna Austriji  za podršku  evrointegracijama zemlje. U uslovima kada se suočavamo sa teškoćama od migrantskih kriza do kovida možemo da računamo na prijatelje a Austrija to jeste , poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodavši da je ekonomska saradnja dvije zemlje udvostručena. Najavio je  i četiri značajne investicije iz Austrije do kraja godine .

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc naveo je da se Austrija unutar EU kontinuirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemalja Zapadnog Balkana. Izjavio je danas da se nada skorom otvaranju klastera u procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje poslujuu Srbiji. Važnu sponu u odnosima  dvije zemlje čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima broji više od 120.000 državljana Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu. Vučić je Kurca odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije. On je zahvalio kancelaru za podršku koju pruža brojnoj srpskoj dijaspori i respektu sa kojim se odnosi prema srpskom jeziku i pismu.

Razgovarano je i o migracijama. Srbija je dala doprinos u borbi protiv ilegalnih migracija”, naglasio je Kurc i istakao da ljudi koji napuštaju Avganistan treba da budu zbrinuti u susjednim zemljama. Predsjednik Srbije je takođe komentarisao je situaciju iz Avganistanu, rekavši da “Srbija neće biti nikakav parking za izbeglice”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *