Incidenti na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita SPC, demonstranti blokirali ulaz u grad /VIDEO/

Uprkos svim apelima na mir i uzdržanost proteklih nedjelja i danas, dan uoči ustoličenja izabranog mitroolita Joanikija na Cetinju se okupila grupa protivnika tog isključivo vjerskog čina, a izbili su i prvi incidenti.

Na Cetinju danas protesti zbog najavljenog ustoličenja mitropolita Jaonikija u njihovom manastiru. Protivnici ustoličenja najprije su uklonili ogradu koja je bila postavljena kod Dvorca kralja Nikole. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, koji se takođe protivi ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, pozvao je danas okupljene na cetinjskom trgu da budu mudri, dostojanstveni i, kako je naveo, dostojni države Crne Gore i nasljeđa predaka.

Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biće sutra u Cetinjskom manastiru, a prethodno će večeras u 18 časova na platou ispred Sabornog hrama u Podgorici biti dočekan patrijarh srpski Porfirije. 

Za nas je ovo isključivo vjerski skup i vjerski čin i nikakva druga konotacija koja se u medijima i javnosti pojavljuje nas ne interesuje. Tako da, od početka imamo samo jedan cilj – da u zajednici, vjeri i ljubavi dočekamo i ovaj trenutak, proslavimo i u njemu učestvujemo”, poručuje protojerej Nikola Pejović.

Tenzije uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Јoanikija još jednom je pokušao da smiri i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić. Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je danas predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića da, kako je naveo, ako već ne želi svojom voljom, onda u skladu sa svojom ustavnom obavezom zaštite poretka, javno i jasno doprinese miru.

Pojačano je i prisustvo policije u okolini Cetinjskog manastira. Podsjetimo najmanje 1.800 uniformisanih pripadnika službe i veliki broj starješina i pripadnika kriminalističke policije, sjutra će biti angažovano na očuvanju javnog reda i mira na Cetinju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *