Zima slamka spasa za pšenicu

Topli januarski dani u Bosni i Hercegovini trenutno ne odgovaraju usjevima pšenice, a kako kažu naši sagovornici, posljedice ovih vremenskih uslova vidjeće se tek u toku žetve.

Da bi pšenica zazimila u dobrim uslovima, potrebni su zimski dani, kojih je od početka zime bilo jako malo.

Visoke temperature za ovo doba godine, kako u decembru, tako i u januaru, predstavljaju veliki problem za usjeve ove poljoprivredne kulture.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, rekao je za “Nezavisne novine” da su usjevi pšenice u Semberiji trenutno na zadovoljavajućem nivou.

“Kada je riječ o stanju pšenice u našoj regiji, ona je trenutno na zadovoljavajućem nivou, odnosno sada je u fazi mirovanja”, rekao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, visoke temperature za ovo doba godine nikako nisu dobre za pšenicu.

“Zbog visokih temperatura imamo i razne insekte koji napadaju usjeve, a to može da utiče na prinose”, rekao je Bakajlić.

Dodao je da se nada da će uskoro pasti snijeg, te da će to zaštititi usjeve.

“Nezapamćene su ovako visoke temperature, ali vidjećemo šta nas čeka u narednim danima ovog mjeseca. Padavine i hladnije vrijeme će svakako dobro doći za pšenicu”, rekao je Bakajlić.

Kako ističe, vrlo je moguće da posljedice toplih januarskih dana vidimo tek u periodu žetve.

“Ako se nastave temperature veće od 10 stepeni, imaćemo probleme, jer će krenuti vegetacija, što može ostaviti jako velike posljedice na prinose”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, varljiva temperatura može da pokrene vegetaciju, a ako tu vegetaciju presiječe hladno vrijeme, onda će to biti veliki problem.

“Ovih dana je temperatura varljiva, pa mislim da ne bi trebalo da ostavi veće posljedice, ali je problem ako krene vegetacija i onda je presiječe niska temperatura, onda će to biti problem”, rekao je Bakajlić.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, rekao je za “Nezavisne novine” da je situacija krajnje alarmantna.

“Visoke temperature prethodnih dana nikako nisu dobre za usjeve pšenice. U pojedinim dijelovima Federacije snijeg je počeo da pada pa bi to moglo da popravi situaciju”, rekao je Bićo.

Prema njegovim riječima, ako se nastave visoke temperature i narednom periodu, posljedice će biti katastrofalne.

“Trenutno stanje na našim prostorima je veoma loše, kako sam obaviješten od strane proizvođača, već je vidljivo da će rod biti slabiji”, rekao je Bićo.

Kako je dodao, pšenica je u prethodnom periodu pretrpjela razne bolesti koje su je napadale, pa smatra da bi i to mogao da bude dodatni problem za proizvođače.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *