Željeznički samit Zapadnog Balkana – “Budućnost je na šinama“ /VIDEO/

Pametan i održiv transport u 21. vijeku podrazumijeva pristup prevozu robe i efikasan i ekonomičan prevoz putnika, uz što manje štetnih posljedica po životnu sredinu, bez dodatnih administrativnih barijera, izjavio je ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović.

„Zemlja u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina i region u razvoju kao što je zapadni Balkan ima tu sreću što se nalazi na evropskom kontinentu odmah uz granice EU i nesreću da ima relativno slabo razvijenu transportnu infrastrukturu koja ne može na adekvatan način odgovoriti potrebama vremena u kojem živimo. Razvoj moderne željezničke mreže je ekonomski izazov za sve nas, a moderni željeznički operateri, sa modernim i funkcionalnim lokomotivama i vagonima, koji koriste željezničku infrastrukturu u skladu sa ugovorom koji imaju sa upravljačem infrastrukture je zajednički cilj svih nas“, ističe ministar Mitrović.

Srbija će modernizovati i rehabilitovati pruge u dužini većoj od 1.000 kilometara, što je sada u fazi pripreme ili planirane realizacije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na otvaranju Zapadnobalkanskog željezničkog samita. Kaže da su u Srbiji planirani željeznički projekti vrijedni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da Srbija kompletno modernizuje željeznički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u reigonu i sa EU.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da su se Srbija i ostale zemlje Jugoistočne Evrope, potpisivanjem Deklaracije o posvećenosti željeznici, obavezale da će razvijati željeznički saobraćaj tako da bude brži, zeleniji, održivi i bez prepreka.

Komesar Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Oliver Vrhelji izjavio je danas da je Evropska unija spremna da podrži zemlje Zapadnog Balkana u modernizaciji željezničkog saobraćaja koji je, kako je istakao, važan za povezivanje regiona, ali i regiona sa EU. U video poruci on je istakao da je ključni program za infrastrukturni razvoj regiona “Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan” od 30 milijardi evra, a koji je Evropska komisija odobrila regionu.

Željeznički samit je održan u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Međunarodni voz koji je pokrenula Evropska unija u okviru obilježavanja Evropske godine željeznice 2021. i koji će za nešto duže od mjesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu, stigao je u željezničku stanicu Beograd Centar.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *