Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod /VIDEO/

Nakon 80 godina služena je liturgija na mjestu velikog zločina tamo gdje je veliko stradanje, tamo je i blagodat velika. Na ovakvom mjestu iznevjeren Bog, osramoćen ljudski rod, poručio je patrijarh srpski Porfirije na centralnom obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih u manastiru u Jasenovcu.

Nakon liturgije, u kompleksu manastira Jasenovac obavljeno je i polaganje kamena temeljaca za gumno, koje je kopija onog kakvo se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom. Bajkeri Srpske, Srbije i Crne Gore napravili su danas špalir kod humke u Spomen-području Jasenovac u čast patrijarha Porfirija.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u Jasenovcu da uvijek treba težiti miru, ali da se moraju pamtiti i stradanja gdje god se desila.

Ministar u Vladi Srbije  Nenad Popović koji je prisustvovao  obilježavanju u Jasenovcu podsetio je  da do današnjeg dana nije utvrđen tačan broj stradalih i kazao da se podaci o tome kriju i falsifikuju.

Srpska i Srbija gradiće memorijalni centar u Donjoj Gradini. To će biti jedno od najvećih i najmodernijih spomen-obilježja u Evropi na kojem će Srbija i Republika Srpska, koristeći savremene tehnologije, posjetiocima dočarati užase ustaške fabrike smrti u logoru Jasenovac. O detaljima zajedničkog projekta juče su razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjetništva BiH Milorad Dodik.

Novosti pišu da se očekuje da u narednih mjesec dana prvo bude gotov projektni zadatak, a potom da se u najbržem mogućem roku krene u realizaciju.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *