Žalba Sudu BiH na diskriminatorsku odluku CIK-a BiH

Ujedinjena Srpska će u zakonskom roku podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku Centralne izborne komisije BiH /CIK/ o zabrani učešća ove partije na predstojećim lokalnim izborima i očekuje da ta sudska instanca uvaži žalbu.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske i šef pravnog tima ove stranke Milan Petković rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da još nisu zaprimili diskriminatorsku odluku CIK-a, ali da smatraju da ona nije utemeljena na zakonu, te da je sramna i da će pasti pred Sudom BiH.

“Ovom odlukom je izvršena diskriminacija prema kandidatima Ujedinjene Srpske”, rekao je Petković i dodao da u CIK-u sjede političari i izriču sankcije prema direktivama svojih političkih vođa.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da se pokazuje da CIK BiH nije nezavisan organ, te da provodi direktive SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a…

“Bave se diskriminacijom i diskreditacijom političkih stranaka što je neviđeno u svjetskoj praksi. Ovo je prljava igra i pokušaj velike izborne krađe, a osnovni motiv je Banjaluka gdje SDS i PDP pokušavaju napraviti polugu zajedničke politike sa SDA i DF. Odluka je neodrživa”, rekao je Stevandić i dodao da će Ujedinjena Srpska pobijediti i na sudu i na izborima.

On je rekao da spot ove stranke, koji je sporan CIK-u, zapravo osuđuje one koji slave protjerivanje ljudi.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Natalija Trivić rekla je da emitovani spot, koga su u CIK-u BiH ocijenili uvredljivim, nije bio predmet predizborne kampanje ove stranke.

“Nismo još nijednom emitovali nijedan predizborni spot”, rekla je Trivićeva.

Generalni sekretar stranke Neven Stanić je rekao da je odluka CIK-a politička, a ne pravna.

“Pobijedićemo i na sudu i na izborima jer će odluka biti osporena zbog toga što je neutemeljena”, rekao je Stanić.

CIK BiH je poništila juče ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, a što je prema njihovom tumačenju kršenje Izbornog zakona BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.