Rekordan broj zaraženih u BiH od početka pandemije /VIDEO/

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, izvršeno je testiranje 633 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 155 osoba. Prema mjestu prebivališta, 36 osoba su iz Banjaluke, 11 iz Prijedora, 10 iz Gradiške, devet iz Istočnog Novog Sarajeva, osam iz Zvornika, sedam iz Bijeljine. U Loparama su dvije osobe zaražene a u Ugljeviku  jedna.

Direktor “Doma zdravlja” Banjaluka Nevena Todorović izjavila je Srni da je epidemiološka situacija na području grada Banjaluka nestabilna i neizvjesna, jer se broj pozitivnih lica na virus korona povećao i na dnevnom i na sedmičnom nivou, a povećan je i broj gradjana sa akutnim respiratornim tegobama.

U bijeljinskoj  Kovid bolnici hospitalizovano je jedanaestoro bolesnika.

Petoro oboljelih  je sa teškom kliničkom slikom, od kojih je jedan bolesnik starije životne dobi na respiratoru, intubiran je i njegovo stanje je i dalje veoma ozbiljno. Ostali bolesnici imaju srednje tešku kliničku sliku i na povremenoj su ili stalnoj kiseoničkoj terapiji. Većina oboljelih ima pridružene hronične bolesti. U protekla 24 časa u Kovid bolnicu primljene su dvije osobe sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je kod jednog hospitalizovanog došlo do pogoršanja stanja u odnosu na prethodni dan.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1604 uzorka, od kojih je 296 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima.

Krizni štab Federacije BiH /FBiH/ i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije virusa korona, uoči predizborne kampanje koja počinje 16. oktobra. Iz Zavoda preporučuju da postoji spisak zvanica i posjetilaca, da je neophodno imati kontrolu ulaska na događaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.