Zakonom o Ustavnom sudu BiH riješiti izbor sudija /VIDEO/

Posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH narušavaju se ustavni principi na kojima počiva uređenje BiH i Republike Srpske rekao je danas u Narodnoj skupštini predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman. On smatra da se situacija sa Ustavnim sudom BiH može riješiti razgovorom i kompromisom.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman pojasnio u Narodnoj Skupštini Srpske da Ustavni sud Republike Srpske ima obavezu da ukaže na određene pojave i probleme u funkcionisanju Ustavnog suda BiH pogotovo s obzirom na poslednju odluku kojom su od 19. juna izmijenjena pravila njegovog rada.

Ustavni sud BiH je izašao iz nadležnosti, kažu poslanici SDS i PDP i predlažu zaključke.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da korektnost i stručnost Zlatka Kneževića, koji je nedavno razriješen sa pozicije sudije Ustavnog suda BiH, nikada nije dovedena u pitanje i da je dokazano da je trpio pritisak sudija tog suda.

Srpska je diskriminisana u smislu učešća u Dejtonskom sporazumu i Ustavnom sudu BiH, rekao je poslanik Srđan Mazalica. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić pozvao je poslanike na jedinstvo o pitanju Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman rekao je da Parlamentarna skupština BiH treba u potpunosti da ispoštuje zahtjeve Republike Srpske, kao i preporuke Evropske komisije da se u proceduru uputi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će na adekvatan način biti riješen izbor sudija, regulisan njegov sastav i način odlučivanja, te nadležnosti, a ne da se priziva intervencija stranaca.

On smatra da se situacija sa Ustavnim sudom BiH može riješiti razgovorom i kompromisom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *