Maligne i kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti

Najzastupljenije bolesti koje su uzročnik gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj su maligne 22,42 odsto, kardiovaskularne 19,92 i duševne bolesti 18,86 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/.

Osim tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti i gubitka radne sposobnosti, sa manjom zastupljenošću su i povrede na radu sa 9,23 odsto, bolesti nervnog sistema 8,97 i bolesti mišićno-koštanog sistema 8,57 odsto.

Iz Fonda navode da je, za razliku od država u okruženju ili evropskom prostoru gdje su bolesti kardiovaskularnog sistema najzastupljenije uzrok nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj već duži period dominantne maligne bolesti koje sa kardiovaskularnim i duševnim bolestima čine čak 61,20 odsto uzroka nastanka invalidnosti, što se ocjenjuje kao jako nepovoljno.

“To se, najčešće, obrazlaže savremenim i stresnim načinom života, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, vazduha ali i direktnom povezivanjem nastanka karcinoma i duševnih bolesti kao posljedice ratnih događaja i bombardovanja prostora Republike Srpske municijom sa osiromašenim uranijumom u periodu 1992-1995. godine i teritorije bivše Jugoslavije 1999. godine od strane NATO snaga”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Fonda, u postupku rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju od januara do juna izvršeno je 2.926 ocjena radne sposobnosti, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 628 ili 27,3 odsto.

Od ukupnog broja vještačenja radne sposobnosti na domaće osiguranje se odnosi 2.199, a na vještačenje sa elementima ino-osiguranja 727 zahtjeva.

Postojanje invalidnosti u smislu gubitka radne sposobnosti utvrđeno je kod 758 ili 25,91 odsto osiguranika, kod 4,40 odsto osiguranika invalidnost ne postoji, kod 52,39 odsto liječenje nije završeno, kod 17,05 odsto utvrđena je smanjena radna sposobnost i kod četiri osiguranika da postoji opasnost od nastanka invalidnosti.

Broj gubitaka radne sposobnosti u periodu januar-jun utvrđen u 758 slučajeva i u odnosu na isti period prošle godine veći je za 88 ili 13,13 odsto, a izrazito je povećan broj ocjena kojima je od organa vještačenja utvrđeno da liječenje nije završeno i odnosi se na 1.533 osiguranika, što je povećanje za 47,68 odsto.

Prema navodima Fonda, to se dovodi u direktnu vezu sa izrazito povećanim brojem vještačenja usljed primjene novih pravnih propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja – Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, po kojima se osiguranik nakon proteka šest mjeseci privremene nesposobnosti obavezno upućuje organima vještačenja Fonda PIO Republike Srpske na ocjenu radne sposobnosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *