Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske stavljen van snage

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH.

Na današnjoj sjednici ponovljeno je stanovište iz ranijih odluka o tome da je za rješavanje tog pitanja formirana i Komisije za državnu imovinu, te je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske stavljen van pravne snage, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije riješeno i da postoji hitnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske podnijelo je šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev su podnijeli članovi Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat hrvatskog kluba Zlatko Miletić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebao da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i donio odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da je imovina Srpske ona koja se nalazi na njenoj teritoriji, a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *