Vučić: Od predsjedavajućeg Generalne skupštine UN tražiti da se razmotri kršenje procedura

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka državnog vrha Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da će u ponedjeljak po svom izaslaniku poslati pismo predsjedavajućem Generalne skupštine UN, u kojem će zatražiti da dobro razmotri kršenje svih procedura u vezi sa prijedlogom rezolucije o Srebrenici.

Vučić je rekao, nakon sastanka u Vili “Mir” kojem su prisustovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsjednici parlamenata Nenad Stevandić i Ana Brnabić, da je danas razgovarao sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN.

On je istakao da je obaveza da se pitanjem BiH bavi Savjet bezbjednosti UN, u skladu sa Poveljom UN, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunaordne snage, čak i ono što nazivaju visoki predstavnik.

“Da nije tako ne bi postojao, ne bi ga ni slali. Ali zašto ovo govorim zato što oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti UN na Generalnu skupštinu UN. Da od nečega od čega zavisi očuvanje mira, žele da prebace na priču o kulturi mira i kulturu sećanja”, rekao je Vučić.

On je pojasnio da su prekršili ito da je potrebno dvije trećine za usvajanje deklaracije, zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir.

Od tih potrebnih dvije trećine, rekao je Vučić, došli su do toga da je riječ o običnom obilježavanju i kulturi sjećanja gdje je potrebna prosta većina, ali ne od ukupnog broja koji glasaju, nego da se ima za jedan više od onih koji kažu za u odnosu na one koji kažu protiv, čak i ako je stotinu njih koji su uzdržani i nisu podržali tu deklaraciju, ipak je deklaracija prošla.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *