“Vrijednost Srpske je to što je nastala u miru” /VIDEO/

Širom Republike Srpske ukrašene su ulice, a gradovi i opštine spremno dočekuju 9. januar. Pripreme za proslavu Dana Republike ulaze u završnu fazu, a u Banjaluci akteri defilea danas održali generalnu probu.

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, te spomenik poginulim borcima NOR-a i na spomenik 12 banjalučkih beba u Banjaluci je danas počelo obilježavanje 9. januara, Dana Republike. Vijence su položili zvaničnici Srpske i Srbije. Predsjednica Srpske kaže da je 30 godina Republike Srpske veliki istorijski datum.

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas građanima da čuvaju svoju tradiciju, običaje i da se sjećaju onih koji su najviše dali za Republiku.

Obilježavanje Dana Republike Srpske prilika je da se oda počast svima koji su dali život za njeno stvaranje, jer se njihova žrtva ne smije zaboraviti, kaže premijer Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Republika Srpska slobodarska ideja, da njeno rukovodstvo ne želi nikakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato. Republika Srpska kaže Dodik jedina ima smisla na prostoru BiH, da ne smije nestati iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je 9. januar, 30 godina od osnivanja Srpske, veliki i važan jubilej. osnivanje Republike Srpske istorijska je činjenica kaže predsjednik Skupštine Srbije.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da Srpska ima apsolutno pravo da slavi 9. januar jer su građani tako odlučili.MUP je pojačao mjere bezbjednosti povodom Dana Republike. Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH. Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.