Vladika Hrizostom: Čajničko jevanđelje je pisano srpskom rukom /VIDEO/

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču služena je Sveta arhijerejska liturgija, nakon koje je održana promocija Čajničkog jevanđelja, koje je nakon restauracije i naučne obrade vraćeno u to mjesto.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da je Čajničko četvorojevanđelje, koje je pohranjeno u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, pisano srpskom rukom i da je ono dokaz da srpski narod ima korijene i istoriju.Obraćajući se vjernicima koji su prisustvovali liturgiji i prezentovanju restaurisanog Čajničkog jevanđelja vladika Hrizostom je rekao da, oni koji osporavaju činjenicu da jevanđelje pripada srpskom narodu, nemaju svoju istoriju.

Predstavnici Komisije za očuvanje spomenika BiH tvrdili su da je Čajničko jevanđelje neovlašteno izneseno iz BiH u Srbiju, ali se ispostavilo da je uzbuna bila lažna jer je ovaj dokument restaurisan vraćen u Čajniče, gdje se pravoslavni pastiri već duže od pet vijekova staraju o raškoj zaostavštini iz srednjovjekovnog perioda.

Čajničko jevanđelje je jedina srednjovjekovna rukopisna knjiga iz stare srpske države Bosne, koja je do danas sačuvana u BiH. Jevanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vijek, a nastalo je na tlu istočne Bosne. Čuva se u Čajniču i vlasništvo je Srpske pravoslavne crkve. Restauracija Čajničkog jevanđelja trajala je 18 mjeseci.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *